Od příštího roku budou mít klienti komerčních peněžních ústavů na Slovensku nárok na zřízení a vedení jednoho účtu s měsíčním poplatkem tři eura (81 korun). "Účet bude poskytovat všechny standardní operace, vklady a výběry z bankomatu i na pobočkách, on-line služby, platební kartu. Je to průlom v poplatkové politice bank," řekl dnes novinářům premiér Robert Fico. Účet s regulovaným poplatkem budou moci využít nejen Slováci, ale všichni lidé s pobytem v Evropské unii, přičemž nesmí mít žádný jiný běžný bankovní účet.

Obyvatelé s čistým měsíčním příjmem do 400 eur (10.800 korun), což na Slovensku odpovídá zhruba 60 procentům průměrné mzdy po zdanění a povinných odvodech, nebudou za zmiňovaný bankovní účet platit žádný poplatek.

Banky by na poplatcích mohly přijít o 50 až 60 milionů eur ročně

Slovenský ministr financí Peter Kažimír odhadl, že banky by na poplatcích mohly přijít o 50 až 60 milionů eur ročně. "Je jasné, že bankám se takovýto přístup nelíbí. Toto opatření bude na úkor zisku bank," řekl Kažimír. Dodal, že se neobává zvýšení poplatků za jiné bankovní služby.

Loni bankovní sektor na Slovensku hospodařil s čistým ziskem 560 milionů eur. Internetové banky v zemi již v současnosti nabízejí vedení účtů zdarma, další peněžní ústavy zase po splnění vlastních podmínek klientům poskytují slevu nebo poplatky za vedení účtu zcela odpouštějí.

K regulaci poplatků za bankovní služby levicová vláda využila unijní směrnici, jejímž cílem je kromě jiného zpřístupnit bankovní účty lidem, kteří si je nemohou dovolit. Slovenská bankovní asociace již dříve upozornila, že z pomoci pro zmiňovanou skupinu obyvatel se stává regulace nejpoužívanějšího bankovního produktu a že banky mohou přijít o výnosy až ve výši 80 milionů eur ročně.

Úvěry na bydlení

Slovenský parlament zákonem také stanovil strop na poplatky v souvislosti s úvěry na bydlení, které v současnosti tvoří značnou část nově poskytovaných půjček. Klienti bank budou moci jednou ročně bez poplatku splatit pětinu jistiny takového úvěru a v případě předčasného splacení půjčky bude moci banka inkasovat poplatek ve výši nanejvýš procenta z uhrazené částky.

Kromě regulace poplatků se rovněž zjednoduší proces přenosu bankovního účtu do jiného peněžního ústavu. Klienti na novém účtu například nebudou muset opětovně nastavovat inkasa nebo trvalé příkazy, postarat se o to bude muset banka.