Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Snad náš šampion udělá regionu dobrou reklamu, říká ředitel Nového vinařství

/ROZHOVOR/ Mezi více než dvěma tisíci víny uspělo v Salonu vín pro rok 2018 před pár dny Nové vinařství z Drnholce. Jeho Ryzlink vlašský v pozdním sběru ročníku 2016 vyhodnotili degustátoři z dvou set finálových vzorků jako šampiona soutěže. Poprvé v historii vinařství. Čím je vítězné víno výjimečné? „Je to díky rovnováze v chuti mezi kyselinou, cukrem a alkoholem. Degustátora ohromí mohutnost aromatiky,“ zdůrazňuje v rozhovoru pro Nový život šestatřicetiletý ředitel a hlavní technolog Nového vinařství Petr Ptáček.

17.12.2017
SDÍLEJ:

Ředitel drnholeckého Nového vinařství Petr Ptáček.Foto: osobní archiv

Byl jste překvapený z vašeho úspěchu v Salonu vín?

Určitě jsem byl překvapený, protože není vůbec jednoduché projít sítem degustací Salonu vín a získat titul šampiona této soutěže.

Znamená to pro vaše vinařství prozatím největší úspěch?

Ve vysoké konkurenci soutěže, kde bylo přes dva tisíce vzorků, je to určitě náš současný vrchol.

Máte za sebou i úspěchy v jiných soutěžích? Třeba v zahraničí?

Určitě ano. Podařilo se nám získat řadu ocenění také v zahraničí. Ať už v Paříži nebo Štrasburku. Máme spoustu úspěchů i na mezinárodním poli.

Kolik jsme letos přihlásili vzorků do Salonu vín?

Přihlašujeme vždycky celou sekci, bylo to přibližně patnáct vzorků.

Myslel jste si, že z přihlášených vzorků bude právě vítězný Ryzlink vlašský 2016 ten nejlepší? Nebo jste měl jiného favorita?

Přiznám se, že jsem nad tím takhle vůbec neuvažoval. K titulu šampiona Salonu vín vede velmi komplikovaná cesta. Ale je pravda, že náš Ryzlink vlašský patřil k horkým želízkům z vín, která jsme měli ve hře.

Čím si myslíte, že je právě váš Ryzlink vlašský 2016 výjimečný?

Je to díky rovnováze v chuti mezi kyselinou, cukrem a alkoholem. Má určitou podmanivost ve vůni. Degustátora ohromí mohutnost aromatiky. Jsou cítit medové tóny společně s citrusovými a dalšími například grepovými tóny.

Vy jste byl v Salonu vín i jedním z hodnotitelů. Jak se vám zdála vína v závěrečném hodnocení? Vyčnívaly nejlepší vzorky nebo byly naopak hodně vyrovnané?

Pro mě to bylo u bílých vín velmi vyrovnané. U těch červených to bylo komplikovanější. Tam shoda nebyla až taková. Samotného mě však překvapil finální rozdíl mezi prvním a druhým vínem. Shoda degustátorů byla velmi vysoká.

Co vyrábíte za vína? Jsou spíše sušší nebo sladší?

My máme dvě hlavní výrobkové sady. V té nejvyšší, Petanque, se zaměřujeme na terroirová vína. Snažíme se vyprodukovat co nejlepší víno z dané vinice, kterou obděláváme. V druhé výrobkové sadě, Cépage, ve které se nachází i vítězné víno, mohou lidé najít suchá vína, polosuchá i polosladká vína. Tato sada je uzavřená skleněnou zátkou a má i moderní design.

Myslíte, že se výhrou v Salonu vín zvýší zájem zákazníků o váš ryzlink? Stoupne i jeho cena?

Nárůst zájmu zákazníkůo víno je po této soutěži razantní. Lahví tohoto vzorku není nezměrné množství, takže jeho cena určitě vzroste. Ale o kolik v tuto chvíli ještě nevím. Z devadesáti procent půjde toto víno do Salonu vín a deset procent lahví bych chtěl prodávat u nás ve vinařství našim zákazníkům.

Myslíte, že tím, že vyhrálo vinařství z Drnholce, stoupne i povědomí lidí v České republice a v zahraničí o tom, kde se Drnholec nachází?

Nedělám si iluze, že by to mělo zahraničí zásadním způsobem zasáhnout. Budu rád, když bude více lidí v České republice přemýšlet, kde Drnholec je a udělá to pro celý zdejší region pozitivní reklamu.

Chcete svůj úspěch v Salonu vín obhájit? Mají vaše letošní vína také potenciál uspět?

To je nyní hodně těžké hodnotit. Vína jsou v nějaké fázi, až čas ukáže, do jaké míry se vyvede nebo nevyvede. Nicméně naší snahou je znovu bojovat o co nejlepší umístění.

Soustředíte se při prodeji vína pouze na český trh, nebo prodáváte i do zahraničí? Uvažujete také o asijském trhu?

V současné době jsme převážně v České republice, ale chtěli bychom určitě prodávat naše vína do Asie, Ruska nebo Ameriky. Tento export bohužel není otázkou týdnů nebo měsíců, jde o dlouhodobou intenzivní práci najít správného partnera, který bude ochotný a zapálený to dělat. Je to otázka let.

Jak vás v letošním roce ovlivnily jarní mrazy a sucho?

V trati Langewarte, kde pěstujeme Tramín červený, jenž je také v Salonu vín, velmi pečlivě hlídáme stav vinic pomocí svící proti mrazu. Některé polohy na Drnholecku vlivem sucha dost pocítily nedostatek vláhy. V nejvíce postižených zónách jsme měli až o padesát procent menší úrodu než v minulých letech.

Jak se díváte na novelu vinařského zákona, která vešla v platnost v dubnu?

Jsem zastánce toho, že je potřeba propagovat značku Vína z Čech, vína z Moravy. Pro mě to je akceptovatelné nařízení. Snažíme se mít všechna vína označená na kapsli nebo na klopce, aby zákazník přesně věděl, že naše víno je z vinice z Moravy. Navíc zpracováváme pouze vlastní hrozny.

Jak rozlehlé jsou vaše vinice a kolik vyrábíte lahví vína ročně?

Aktuálně máme sto dva hektarů vinic, další chceme ještě vysazovat. Chtěli bychom se dostat až ke sto čtyřiceti hektarům. Produkujeme aktuálně zhruba tři sta tisíc lahví.

Autor: Michal Hrabal

17.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Zdravotnictví - Sociální pracovník 22 000 Kč

Jsme domov se zvláštním režimem pro seniory s různými typy stařeckých demencí. Hledáme zaměstnance na pozici sociálního pracovníka. Směny: 8 hodinové pouze denní.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 30 000 Kč

Svářeči SVÁŘEČ CO2 180 KČ / HOD. ČISTÉHO - PRAHA - HORNÍ POČERNICE ( ubytování zajištěno). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 38000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: PŘIJMEME SVÁŘEČE PRO VÝZNAMNÝ PODNIK V PRAZE 20 ( Horní Počernice), NÁSTUP IHNED, MOŽNOST UBYTOVÁNÍ, Od 170,-/hod. čistého, , NÁPLŇ PRÁCE: , SVAŘOVÁNÍ OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ METODOU Co2, , , POŽADUJEME:, - PRAXI V OBORU, - ORIENTACI VE VÝKRESOVÉ DOKUMENTACI, - PRŮKAZ SVÁŘEČE EN 135 , - SPOLEHLIVOST, , NABÍZÍME, - SMLOUVU NA HPP, ČI NA ŽL, - MOŽNOST UBYTOVÁNÍ , - MOŽNOST ZÁLOH, - MOŽNOST PŘESČASŮ, , PLAT:, Na HPP 180,-/hod. čistého, Na ŽL od 220,-/hod. čistého, , V případě zájmu volejte či pište na tel: 777 743 051 nebo zasílejte své životopisy na email : plzen@markmont.eu a nebo nás kontaktujte osobně na adrese: Markmont s.r.o. – Poděbradova 2842/1, Plzeň – Avalon Business centrum. Pracoviště: Markmont s.r.o. - plzeň, Poděbradova, č.p. 2842, 301 00 Plzeň 1. Informace: Nikola Paldusová, +420 777 743 051.

Gastronomie - Kuchař restaurant Pětistovka 30 000 Kč

Kuchař/ka Kuchař/ka 500 restaurant - na hlavní pracovní poměr hledáme kuchaře-kuchařku do naší restaurace přímo na metru Hradčanská. Český majitel, férové jednání samozřejmostí. Krátký/dlouhý týden 9.00-23.00hod., možné služby navíc s výplatou ihned. Plat 30.000 Kč.

Gastronomie - Kuchař - grilař 33 000 Kč

Plzeňská restaurace v Praze 4 přijme kuchaře - grilaře, krátký/dlouhý týden. Nástupní plat 33.000 Kč + tips.


Vteřiny dne 23. dubna 2018
1

Koalice na spadnutí, třetí královský potomek a chaos v Arménii: Vteřiny dne

Ukládání ostatků kardinála Josefa Berana.
43

Kardinálu Beranovi se splnilo poslední přání. Jeho ostatky spočinuly v chrámu

Sedm cizinců na jednoho číšníka a bitva o Cheb: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 23. dubna 2018.

Policisté zadrželi polonahého střelce z kavárny v Nashvillu

Po devětadvacetiletém Travisu Reinkingovi pátrala policie amerického státu Tennessee už od nedělního rána, kdy muž zastřelil v podniku Waffle House a před ním čtyři lidi.

ČSSD chce rezignaci odsouzeného člena vlády. Už jsem na to alergický, řekl Babiš

Před vyjednáváním o vládě se zástupci ANO a ČSSD nadále neshodnou na tom, zda by měl člen kabinetu povinnost rezignovat, pokud bude prvoinstančně odsouzen. Sociální demokraté na tom trvají, trestně stíhaný předseda ANO a premiér v demisi Andrej Babiš to odmítá. 

Policisté dopadli na letišti cizince, kteří ztloukli číšníka v centru Prahy

/VIDEO/ Výzva policistů k pomoci při pátrání po skupině cizinců, kteří v sobotu brutálně zbili číšníka v centru metropole, přinesla své ovoce. Mužů, kteří odpovídali zveřejněným záběrům, si v podvečer všiml cestující v odbavovací hale Letiště Václava Havla. Informovala o tom Česká televize. Právě tam si pro ně podle informací České televize kriminalisté přijeli. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT