Dluhopisy měly sloužit k úhradě loňského a předloňského schodku státního rozpočtu a na úhradu dluhů, které bude nutné splatit v letošním a příštím roce.

Dnešního hlasování se zdrželo 11 koaličních poslanců, pravděpodobně při něm nebyli v jednacím sále. Naopak 84 vládních poslanců zákon podpořilo. Opozice se hlasování zdržela, proti přijetí zákona nehlasoval nikdo.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) novinářům řekl, že výsledek hlasování ovlivnilo mimo jiné to, že koaliční kluby nedodržely pravidlo pro úspěšné hlasování, jež říká, že je před ním nutné svolat poslance gongem a požádat o nové přihlášení všech poslanců do hlasovacího zařízení. „Pokud nebude možné už se k projednávání návrhu zákona vrátit, tak bude potřeba, aby byl návrh zákona předložen znovu," uvedl.

Zdrželi se i někteří koaliční poslanci

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který návrh předkládal, má za to, že pochybila koalice i místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO). „Určitě, byla to chyba a taky asi řídící schůze měla zavolat poslance do sálu," řekl novinářům. Vyjádřil také překvapení nad tím, že se při hlasování zdrželi i někteří koaliční poslanci. Vydání dluhopisů by podle něj být ohroženo nemělo, řeší jej zmíněná novela rozpočtových pravidel.

„Nemáme poslance," bylo slyšet z jednacího sálu poté, co návrh neprošel. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek vyzval Jermanovou, aby zahájila projednávání dalšího bodu. K témuž ji vyzval předseda Úsvitu Tomio Okamura. „Opravdu nechápu, na co tady čekáte," řekl.

Jermanová odpověděla, že má právo poradit se s právníky a že tak učinila. „Já chápu, že když neprojde vládní návrh, tak se musí předsedající okamžitě poradit s právníky. Zdá se, že to je ten nový politický styl," reagoval Kalousek. Aby na to měla dostatek času, vyžádal si hodinovou přestávku na poradu klubu.

Místopředsedkyně Sněmovny později kritiku odmítla. „Já si žádné pochybení nepřipouštím," řekla novinářům s tím, že předpokládá, že jsou poslanci dospělí a vědí, kdy mají hlasovat. Navíc se podle ní opticky zdálo, že je zákonodárců v sále dost. Kritika ze strany koalice jí přijde úsměvná, přesto chce být do budoucna v podobných situacích opatrnější.

Část viny na sebe dnes vzal šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který už byl kvůli neúspěšnému hlasování „na koberečku" u Babiše. Ten mu prý řekl, že si musí do budoucna takové situace lépe hlídat. Jeden z dvojice poslanců hnutí, kteří při hlasování chyběli, byl podle něj v bufetu a druhý na toaletě. Napříště bude podle Faltýnka koalice před důležitými hlasováními ve Sněmovně požadovat odhlášení poslanců.

Úhrada dluhů

Na úhradu schodků rozpočtu bylo v navrhovaném zákoně vyhrazeno přes 192 miliard Kč. Dalších více než 482 miliard Kč z dluhopisů chtělo ministerstvo využít na dluhy, které bude třeba splatit v letech 2015 a 2016. Dalších 482 miliard korun měla vláda využít na splacení jistin starších státních dluhopisů, které jsou v roce 2015 a 2016 splatné.