V prvotní fázi se regulace dotýká karet VISA a MasterCard, nicméně se počítá s tím, že karty společností American Express a Diners Club budou regulované do konce roku 2016.

Evropská unie chtěla vytvořit rovné podmínky pro platby v celé Evropě a zvýšit tak transparentnost poplatků a také podpořit hospodářskou soutěž. Podle zkušenosti z okolních států se však nepovedlo ani jedno a regulace měla negativní dopad spíše na spotřebitele.

Neklesly ceny u obchodníků, naopak: tam kde banka musela ubrat, na druhé straně musela přidat. Paradoxně se tedy náklady na akceptaci karet zvedly a banky to kompenzovaly zvýšením jiných bankovních poplatků. Důsledkem bylo omezenější používání platebních karet.

Nelze proto očekávat, že po zavedení regulace EU se automaticky sníží všechny provizní poplatky. Je totiž třeba vědět, že provize účtovaná při použití karty v platebním terminálu je složena z více poplatků:

1. Mezibankovní poplatek – tzv. interchange fee Platíte-li jinou kartou než kartou od banky, která platební terminál poskytla, je banka poskytující terminál povinna uhradit této bance poplatek.

2. Poplatky karetním asociacím Platí se karetním společnostem (VISA, MasterCard, American Express a další) – poplatky se liší od typu použité karty (kreditní, debetní, gold, platinum apod.).

3. Interní náklady banky Jde o náklady na pořízení platebního terminálu, náklady na procesing plateb (které se platí procesingovému centrum dané banky), dále náklady na údržbu terminálu (jeho servis, softwarová licence).

4. Marže banky

Jakub Vomlel, Asset Media