Ale i když může podrazit nohy snahám eurozóny (jakkoli nedokonalým) o zažehnání dluhové krize, není to konec světa. Nejpravděpodobnějším výsledkem a nejlepší nadějí je, že rozhodnutí toho zas tak moc nezmění, napsal dnes v redakčním komentáři britský list Financial Times (FT).

Úvěrové ratingy států jsou jako takové irelevantní: neodhalují nové informace a měly by být předem jasné. Sama S&P to do určité míry připouští, když zveřejnila svou metodologii založenou na stejných rozumných faktorech, jaké užívá každý při posuzování rizika u států. Pokud mají rozhodnutí o ratingu dopad, i když by tomu tak být nemělo, je to proto, že vlády jim tuto roli přisoudily prostřednictvím oficiální regulace a rétorickým fetišizováním.

V případě Francie býval hlavním fetišistou Nicolas Sarkozy, který dlouho trval na posvátnosti razítka AAA. On a jeho vláda ale viděli odkud vítr vane a nedávno začali předstírat lhostejnost. Kdo na snížení ratingu určitě prodělá, je Sarkozy sám: bude doma vypadat slabý několik měsíců před volbami a bude mít horší karty při jednáních v eurozóně.

Jinak by ekonomický dopad mohl být omezený. Francie dostává své státní finance pod kontrolu a snížení ratingu o jeden stupeň jednou agenturou nemusí zvýšit náklady na půjčky, jak zjistily v srpnu Spojené státy.

Hlavní obětí by mohl být AAA rating záchranného fondu eurozóny. Ale to by nebylo špatné. Pokud by eurozóna přijala pro svůj záchranný fond rating AA, odstranilo by to omezení, které si sama stanovila pro fondy na pomoc ohroženým státům, zdůraznily FT.

Vzhledem k tomu, že trhy jsou křehké a vrtošivé, není možné vyloučit horší důsledky. Psychologický náraz by mohl znovu rozdmýchat paniku na trzích s italskými a španělskými dluhopisy, které se tento týden zdály po předvánočních turbulencích relativně klidné .

Není pochyb o tom, že snížení ratingu jen zvýší oficiální hněv vůči ratingovým agenturám a hlavně vůči S&P, která nediplomaticky načasovala snížení ratingu Spojených států. Ale v krizi není žádné dobré načasování. Vlády eurozóny udělají nejlépe, když se zaměří na řešení jakýchkoli důsledků, které kroky ratingových agentur budou mít.

To znamená urychlené zavádění již dohodnutých nástrojů, které mohou zastavit run na státní dluhy. Záchranný fond musí být používán rychleji a ve větším měřítku a jeho nástupce musí být rychle připraven. A především se eurozóna musí přestat hašteřit. Nicolas Sarkozy má stále karty k tomu, aby mohl hrát úlohu mostu mezi jádrem a periferií eurozóny. Napomohl také k tomu, že Německo vystoupilo ze svých stereotypů. Státy s hodnocením AAA by měly být připraveny dělat ještě víc, uzavřely FT.