„V současné době je již nevyhovující značný počet okresních správ sociálního zabezpečení (77), které řídí a kontroluje Česká správa sociálního zabezpečení,“ uvedlo ministerstvo a doplnilo, že tento systém vede k vysoké administrativní náročnosti nebo omezené možnosti služby optimalizovat. To následně rovněž vede ke zvýšeným nákladům.

Podle návrhu by by se místo 77 stávajících okresních poboček vzniklo pět oblastních, přičemž nynější pracoviště by měla být zachována. „Jedná se jen o organizační změnu. Nemělo by dojít ke zhoršení poskytovaných služeb,“ míní například manažer pro legislativu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Petr Maule. Právě podnikatelé bývají se správou sociálního zabezpečení v častém kontaktu.

Lékařská pohotovostní služba při Městské nemocnici Ostrava (Fifejdy).
Češi musí v noci na pohotovost i desítky kilometrů. Ministerstvo slibuje změnu

Stejně tak důchodci. „Pro nás jde zejména o posudkové lékaře. Jestli jich naberou víc, tak to bude jedině dobře,“ komentovala návrh předsedkyně Rady seniorů České republiky Lenka Desatová. Nový zákon by totiž měl umožnit úřadům pružněji reagovat a posílit některé ze služeb tam, kde o ně bude větší zájem.

Úspory v personální oblasti 

Ministerstvo považuje za hlavní cíl navrhovaného zákona zjednodušit systém poskytovaných služeb a také ušetřit peníze. „Jedná se především o úspory v personální oblasti, a to v krátkém období optimalizací organizační struktury a s tím spojené především snížení počtu pozic vedoucích zaměstnanců v provozních agendách,“ tvrdí navrhovatelé zákona. Kolik by se mělo ušetřit, však neuvádějí.

Podle představ ministerstva by zákon měl začít platit už od ledna příštího roku.