Středním školám chybí odborné učebnice. Učitelé Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni to vyřešili svérázně.

Učebnice začali vyrábět sami. Získali na to peníze z evropských dotací. „Praktické učebnice v takové obtížnosti, kterou naše škola potřebuje, v současnosti na trhu k dostání nejsou. Buď jsou příliš lehké nebo už vysokoškolské,“ vysvětluje zástupce ředitele učiliště Bohumír Sobotka.

V současné době ve škole končí dva projekty. Učitelé během jejich průběhu proškolili více než tisíc žáků a otestovali při výuce návrhy nových praktických učebnic. „Výroba učebnic má několik fází. Pokud je grantový projekt schválen, kraj nám přidělí dotaci a my seženeme renomovanou firmu daného oboru na spolupráci. Učitelé pak sepíší hrubý návrh učebnice, podle kterého poté rok učí své studenty a očekávají od nich zpětnou vazbu. Cílem této metody je získat od studentů názor na daný text, zda je dobře pochopitelný, jestli jsou postupy srozumitelně vysvětleny a nejsou příliš složité,“ vysvětlil Sobotka.

Na konci školního roku tedy vzniknou finální verze učebnic, které se přes prázdniny vytisknou a od dalšího školního roku se používají během výuky.

Projekty, které nyní končí, se zabývají inovativními technickými moduly v praxi a progresivními technickými moduly.

Evropské dotace

Dotace, kterou kraj na oba tyto projekty přidělil z evropského sociálního fondu, dosáhla skoro jedenácti milionů korun. „V rámci dotace sepisujeme učebnice a vybavujeme dílny potřebnou technikou,“ uvedl Sobotka.

Díky těmto projektům se studenti mohli přiučit problematice například z oblasti digitálních technologií, elektronických zabezpečovacích systémů a požární signalizace, bytové elektroinstalace a přepěťové ochrany a také modernizace výtahů a diagnostice závad a jejich opravám. „Své žáky se snažíme vyučovat co nejmodernějším a nejpraktičtějším metodám, aby student při ukončení školy dokázal své vědomosti uplatnit co nejlépe a nejefektivněji v praxi,“ řekl ředitel školy Jaroslav Černý.

Během podzimu budou učitelé usilovat o získání dalšího grantu, tentokrát na projekt týkající se elektrotechniky, elektroniky a automatizace. Stejně jako minulý rok se také škola bude ucházet o účast v programu Motivace pro technické vzdělávání mládeže, tentokrát s kroužkem elektrotechniky, mikropočítačů i robotiky.

Eliška Hřebenářová