Žalobu, v níž se domáhal zveřejnění historických dat o počasí, podal v roce 2015 novinář Českého rozhlasu Jan Cibulka poté, co ČHMÚ a následně i ministerstvo životního prostředí odmítly informace publikovat. Cibulka se proto obrátil na soud.

Ilustrační foto.
V Česku v noci opět mrzlo. Na Luční Boudě teplota klesla k minus osmi

Minulou středu rozhodl Městský soud v Praze, že informace o počasí mají být veřejně přístupné. „Pouze na základě podrobných informací o životním prostředí je veřejnost schopna poznat jeho stav, uvědomovat si v čase jeho proměny, přijmout odpovědnost za jeho kvalitu a činit kvalifikovaná rozhodnutí k jeho ochraně,“ zdůvodnil soud své rozhodnutí. Zároveň uvedl, že není jasné, komu jinému by data o počasí měla přinášet užitek, pokud ne právě široké veřejnosti.


ČHMÚ se bezplatnému zveřejnění údajů bránil tím, že prodej dat tvoří část jeho příjmů. Soud však tuto argumentaci neuznal. "Dotčení ekonomických zájmů ústavu však není zákonným důvodem, který by ospravedlňoval odepřít poskytnutí informací," zdůvodnili podle serveru iROZHLAS.cz soudci.

Ilustrační foto.
V červenci se budou hodit plavky i deštník. Druhý týden přinese 27 stupňů

Podle soudu musí ČHMÚ do jednoho měsíce od nabytí právní moci rozsudku poskytnout žalobci údaje o denní průměrné teplotě a srážkách na všech měřicích stanicích, a to za dobu, kdy má ústav tyto informace k dispozici v elektronické podobě. Rozsudek pražského městského soudu je pravomocný. Ministerstvo životního prostředí, které je zřizovatelem ČHMÚ, ještě může verdikt napadnout kasační stížností, která ale sama o sobě nemá odkladný účinek.


ČHMÚ v loňském roce hospodařil se ziskem 6,7 milionu korun. Prodejem výrobků a služeb ústav vydělal 176 milionů Kč. ČHMÚ má přibližně 700 zaměstnanců a vedle centrálních pracovišť má i sedm regionálních poboček a síť profesionálních meteorologických stanic.

Sklizeň obilí Podkrkonoší
Kvalitního obilí bude letos výrazně méně, můžou za to i sucha