Firma se odvolala

„V budoucnosti se máme vyvarovat odstavení provozu čistírny. Pokud bychom to porušili, hrozí nám pokuta 50 tisíc korun a dál by to soud řešil jako maření soudního rozhodnutí. Proti opatření jsme se odvolali a uvidíme, jak vše dopadne,“ uvedl ředitel WWTP Aleš Morávek a pokračoval: „Opatření totiž neřeší náš problém jako provozovatele. Když se v budoucnu dostaneme do finančních problémů, tak nás vhání do složitější situace, pokud se s námi nebude chtít město domluvit.“

Z rozhodnutí soudu má naopak radost vedení Dvora Králové. „Je vidět, že jsme měli pravdu. Státní orgány neměly dopustit, aby čistička zastavila svůj provoz. I předběžné opatření říká, že ve věci mělo konat ministerstvo zemědělství, které vydalo příslušný dokument. O ten jsme se opírali a žádali, aby majiteli a provozovateli čističky nařídilo provoz nepřerušovat,“ podotkl místostarosta Dvora Jan Bém.

Správní řízení

V současné době čelí WWTP jako provozovatel čističky a firma Evorado Import jako majitel správnímu řízení, které s nimi zahájil Krajský úřad Královéhradeckého kraje. „Oznámení o zahájení řízení mám, ale nemám dokument o výši pokuty a za co bude udělena,“ konstatoval Aleš Morávek. Mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi poznamenal, že o všem by mělo být rozhodnuto do konce března.

Dvě správní řízení o uložení pokuty za nedovolené vypouštění odpadních vod podle zákona o vodách zahájila už 8. února také Česká inspekce životního prostředí, a to s Dvorem Králové a se společností VaK, která je provozovatelem vodovodní a kanalizační sítě ve městě.

Podle vyjádření ředitelky královéhradeckého oblastního inspektorátu ČIŽP Jany Samkové může pokuta dosáhnout až pěti milionů korun. „Česká inspekce životního prostředí obdržela výsledky rozborů, které potvrdily, že odstavení čistírny odpadních vod se projevilo v toku řeky Labe zvýšeným znečištěním v ukazateli amoniakální dusík,“ poznamenala Samková.

Město Dvůr Králové má nyní lhůtu, v níž se může k věci vyjádřit. „Naši vodohospodáři a právníci dávají dohromady odpověď, kterou na inspekci zašleme. Necítíme se vinni z toho, co nám vytýkají. Možná to tak interpretuje zákon, ale selský rozum to nebere. Trubku, z níž voda vytéká, přece nemůžu nikam přemístit, ani ji zadělat, když někdo přestane čistit vodu,“ upozornil na paradox královédvorský místostarosta Jan Bém.

Mluvčí státního podniku Povodí Labe Václav Jirásek včera pro ČTK uvedl, že splašky tekoucí více než dva dny přímo do Labe zvýšily v řece hodnoty amoniakálního dusíku téměř dvojnásobně nad normu. Hodnoty fosforu v řece se dostaly na hranici limitu. Ostatní sledované parametry kvality vody v řece limity nepřekročily.

Pracovní skupina ještě nefunguje

Podle dohody mezi městem a WWTP, kterou obě strany uzavřely ve středu 8. února, by měla co nejdříve začít fungovat pracovní skupina složená ze zástupců obou stran a nezávislého vodohospodářského pracovníka.

„Své zástupce do skupiny máme, ale protistrana zatím ne,“ konstatoval včera dopoledne místostarosta Bém a pokračoval: „Do pátku by nám měl provozovatel čističky sdělit jméno pracovníka nebo určeného zástupce a měli bychom se sejít. Máme již připravené nějaké rozbory, tak abychom nic nezdržovali a již byla stanovena nějaká výše platby, na níž se budeme schopni dohodnout.“

Podle Aleše Morávka však je WWTP v časové tísni. „Město již v den dohody mělo nakontaktovaného člověka do pracovní skupiny, protože počítalo s tím, že něco podobného navrhne. Já sehnal technického auditora Miloše Brzáka z Brna, odborníka na slovo vzatého, který přislíbil účast v pracovní skupině. Nyní ale leží v nemocnici. Takže jsem oznámil městu, že musím začít hledat znovu, abychom dostáli slibu a nebyli tím, kdo se nebude chtít domluvit na řešení celého problému,“ dodal Aleš Morávek, ředitel WWTP.

Čtěte také: Splašky ze Dvora Králové dál tečou do Labe