Nejlepší maso bude pod značkou „bellota", tedy ze zvířat ve volném výběhu krmených jen žaludy z dubů typických pro Pyrenejský poloostrov. „Cebo campo" sice bude také z vepřů ve volném výběhu, ale jejich krmení sestává z obilnin a krmných směsí. A poslední bude „cebo", tedy ze zvířat chovaných v kotcích.

„Pyrenejská šunka je hvězdným produktem španělské kuchyně, je to její symbol," prohlásil dnes španělský ministr zemědělství Miguel Arias Ca?ete. Opatření zdůvodnil tím, že současný systém velkého množství značení vyvolává přílišný zmatek ohledně kvality výrobků. Dodatečné označení „pata negra", pod kterým se skrývala i šunka jen průměrné či ještě horší kvality, se už má pro příště vázat jen k nejlepším výrobkům.

Vláda také zpřísňuje kontrolu kvality zejména s ohledem na dobu sušení a minimální velikosti výběhů, v nichž se zvířata pohybují.

Zmenšování stád vepřů

Obětí ekonomické krize, která sužuje zemi od roku 2008, jsou i místní farmáři. Ti byli nuceni zmenšit svá stáda vepřů ze čtyř milionu kusů před třemi roky na dva a půl milionu v současnosti.

Ceny kvalitní španělské šunky se pohybují od zhruba 100 eur (2600 korun) za kilogram až k 4000 eur (přes 100 tisíc korun) u masa sušeného více než sedm let.