„Investice ve výši 200 milionů Kč zapadá do naší střednědobé strategie celkové modernizace výroby. Nová kotelna na zemní plyn, která v roce 2019 nahradí stávající teplárnu spalující hnědé uhlí, bude plnit náročné emisní limity, které vejdou v platnost v roce 2020,“ vysvětluje Filip Mikolajczyk, investiční ředitel společnosti Spolana.

Výstavba teplárny je zakázkou na klíč a zahrnuje veškeré stavební práce včetně instalace dvou parních kotlů na zemní plyn o výkonu dvakrát 35 tun páry za hodinu, řídicího systému, napojení na parovody a přípravu redukčních stanic. Výstavbu nového energobloku provedou ČEZ a ostravská společnost zabývající se instalací inženýrských celků do provozu.

„Kotle jsou navrženy s ohledem na nejpřísnější požadavky pro splnění emisních limitů. Přechodem z hnědého uhlí na zemní plyn a instalací moderních kotlů dojde k výraznému snížení objemu znečisťujících látek vypouštěných do ovzduší. Emise oxidu siřičitého klesnou o 99 procent, emise prachu a oxidů dusíku o 90 procent a emise oxidu uhelnatého o 60 procent,“ říká Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO, která je mateřskou společností ČEZ Energetické služby. Spolana tím v předstihu splní požadavky české a unijní legislativy v oblasti ochrany ovzduší platné od 1. července 2020.

Ilustrační foto.
Lékaři s vedením nemocnice zatím nenašli řešení. Oddělení jsou stále uzavřena

Spolana po převzetí skupinou Unipetrol začala mohutně investovat do modernizace závodu. V minulém roce ukončila výrobu PVC pomocí rtuťové elektrolýzy a uvedla na trh nový produkt – granulované zemědělské hnojivo Spolsan G. Úspěšný rok Spolana uzavřela vykázáním čistého zisku ve výši 434 milionů Kč.

Spolana je aktivní také v podpoře okolního životního prostředí. Ve spolupráci s neratovickou organizací Českého rybářského svazu již čtvrtým rokem vypouští do Labe mladé kapry a ve spolupráci s neziskovou organizací ALKA Wildlife se stará o pár sokola stěhovavého hnízdícího v areálu Spolany. Okolí výrobního areálu, zejména dočišťovací nádrž, je vyhledávaným útočištěm řady chráněných a ohrožených živočišných druhů. Čistotu areálu potvrzuje přítomnost vydry říční, čírky obecné, ledňáčka říčního nebo pstruha obecného, tedy živočichů vysoce citlivých na kvalitu životního prostředí.

Přitom si Spolana už několik let po sobě drží republikové prvenství v nelichotivých srovnávacích žebříčcích největších znečišťovatelů. Příznivou zprávou je, že jedinému výrobci PVC a kaprolaktamu v České republice, který produkuje také hnojivo na bázi síranu amonného a další výrobky chemického průmyslu, se vytrvale daří škodlivé emise snižovat; loni dosáhly 38 tun, přičemž předloni to bylo 47 tun.

Hana Hindráková dělá rozhovor s Josephem Njorogem.
Spisovatelka Hana Hindráková přináší další silný příběh

Republikové prvenství ve vypouštění látek označovaných jako rakovinotvorné není překvapením pro Spolanu ani pro centrálu Unipetrolu. Firma zdůrazňuje, že plní veškeré předepsané limity. To že technologické postupy v petrochemické výrobě jsou doprovázeny emisemi škodlivých látek, je prostě fakt – Spolana ovšem dlouhodobě zdůrazňuje, že jejich množství je v souladu s integrovaným povolením uděleným Krajským úřadem Středočeského kraje.

- Spolana je jednou z největších chemických společností v České republice
- Je jediným českým výrobcem PVC a kaprolaktamu.
- Produkuje také síran amonný a kyselinu sírovou
- Zaměstnává více než 700 lidí
- Od roku 2016 je Spolana vlastněna skupinou Unipetrol

Vlk. Ilustrační foto
Mladý vlk z Kokořínska uhynul pod koly auta