„Loňský rok považujeme za dobrý. Dobře jsme hospodařili, klesly nám počty úrazů a zvýšili jsme i mzdy zaměstnanců," prohlásil na tiskové konferenci věnované hospodářským výsledkům firmy generální ředitel a předseda představenstva OKD Klaus-Dieter Beck.

Od roku 2008 firma investovala přes 11 miliard korun do nejmodernějších těžebních technologií, které zajistily větší bezpečnost pro horníky a zároveň lepší produktivitu. „Díky tomu zůstává OKD hnacím motorem českého průmyslu také v době ekonomické recese a může poskytovat práci pro naše lidi i desítky tisíc zaměstnanců firem, které jsou těžbu černého uhlí navázány," řekl Klaus-Dieter Beck.

Firma loni prodala 11,2 milionu tun uhlí, z nichž 5,1 milionu tun bylo prodáno na domácím trhu; 41% energetického uhlí a 40% koksovatelného uhlí z OKD se spotřebovalo v Moravskoslezském kraji. V roce 2011 odebrala společnost OKD materiály a náhradní díly v objemu 3,6 miliardy korun od cca 185 regionálních dodavatelů a další podstatné finanční prostředky využila na služby poskytované důlním provozům.

Investice společnosti OKD loni dosáhly 4,5 miliardy korun, z nichž 3,5 miliardy představovaly investice do nových technologií, důlních otvírkových projektů a bezpečnostních prvků. Společnost OKD také patří k velkým plátcům daní v kraji, v celostátním měřítku se loni umístila na 8. místě. Na daních a odvodech zaplatila 3,423 miliardy Kč a její zaměstnanci odvedli další 1,431 miliardy.

Společnost OKD těží černé uhlí (energetické a koksovatelné) ve čtyřech dolech na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Firma je největším zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji, v roce 2011 v ní pracovalo přes 13 tisíc lidí, další zhruba čtyři tisícovky pracovníků zajišťují pro OKD těžbu uhlí prostřednictvím dodavatelských firem. Průměrný měsíční výdělek zaměstnanců dolů loni dosáhl 36,5 tisíce korun. Průměrný měsíční výdělek zaměstnanců dolů se v roce 2011 meziročně zvýšil o téměř 6% (o 2051 korun) na 36 498 korun, což zhruba o 50 procent převyšuje regionální průměr. Do vzdělávání vlastních zaměstnanců i přípravy hornických učňů firma investovala přes 3,5 milionu korun, což je zhruba čtyřikrát více než v roce 2010.

Jediným akcionářem OKD je společnost New World Resources Plc.