Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Spolumajitel pivovaru Kočka: Vedra popíjení příliš neprospěla. Lidé byli unavení

Praha /ROZHOVOR/ - Minipivovary na český trh vrhají čím dál více rozmanitých druhů piv. Viceprezident Českomoravského svazu minipivovarů a spolumajitel pivovaru Kocour Jan Kočka uvedl, že v současné době jsou v kurzu svrchně kvašená piva.

12.8.2013
SDÍLEJ:

Viceprezident Českomoravského svazu minipivovarů a spolumajitel pivovaru Kocour Jan Kočka.Foto: Archiv Jana Kočky

Kolik ročně vzniká pivovarů?
Je v tom chaos. Ročně je to do dvaceti pivovarů, ale teď je to skoro jeden minipivovar týdně. Nyní se otevřela Krásná Lípa, bude se otevírat Frýdlant, a to jenom v severních Čechách. U regionálních pivovarů je toho méně.

Čím si takový boom vysvětlit?
Novináři o pivovarech více píší a minipivovary mají také pivo kde prodat. Přibývá hospod, které mají více píp a během večera vystřídají i dvě tři piva. Jsou hospody, které těch píp mají až třicet. Na druhé straně minipivovary začaly vařit chuťově zajímavější a výraznější piva, o čemž se začalo také psát a lidé je začali vyhledávat. Současná mladá generace pivařů také ví, jak piva chutnají v zahraničí, když tam byli například na stážích. Starší generace pivařů, která vypila i patnáct piv denně, pomalu odchází. Také to není ekonomicky únosné. Když pivo už nestojí pět korun, ale třeba dvacku, jsou lidé možná vybíravější.

Bude tento boom pokračovat?
Myslím, že bude pokračovat na nějakých 250 minipivovarů. Je to trend na celém světě. Třeba v Itálii, která se nepovažuje za pivní velmoc, mají přes 400 minipivovarů, ve Spojených státech jich je 
v současné době asi 2700. V Londýně byly v roce 2000 tři pivovary, dnes jich je asi 40. Takže tento boom bude pokračovat. Myslím, že to bude ještě tři až pět let trvat, než si začnou vzájemně překážet.

Drží kvalita piva vyráběného 
v českých minipivovarech krok s tím, kolik jich přibývá?
Už se objevily názory, že tu není tolik sládků a že to k ničemu dobrému nevede. Zatím jsem však na tragický případ přechodu na sládkování narazil opravdu výjimečně. 
V drtivé většině jsou to lidé, kteří si vařili pivo v domácích podmínkách a pomohla jim určitá automatizace výroby. Dá se tedy říct, že jsou piva celkově zatím dobrá.

Narazil jste na opravdu špatný minipivovar?
Během půl roku narazíte tak na dvě špatné várky. Dlouhodobě špatné pivo jsem ještě nezaznamenal.

Jak běžný spotřebitel pozná dobrý minipivovar?
Je spousta zdrojů na internetu. Několik serverů se věnuje i hodnocení piv, kde je možné se nechat inspirovat. Ale dejte do kupy čtyři pět lidí a kupte si sedm piv dvanáctek od různých pivovarů. Jeden 
z těch lidí se obětuje a bude nalévat, aniž by ostatní věděli, odkud vzorek pochází. Pak jej hodnoťte a bavte se o tom pivu. Vy třeba budete číslo jedna chválit, ale kolega vedle bude říkat, že jste padlý na hlavu, protože se to nedá pít. Nakonec ohodnoťte všechny vzorky a budete překvapení. Najednou třeba zjistíte, že vám chutnají hořčí piva, než jste si vůbec myslel.

O jaký druh piva z produkce minipivovarů je v současné době největší zájem?
Teď jdou hodně ale. To jsou svrchně kvašená piva, která se vyráběla v Anglii, ale potom v Americe dostala šmrnc díky místním chmelům. Chuť je pak mnohem intenzivnější s citrusovými, grepovými, až borovicovými tóny. Mezi příznivci pivní rozmanitosti je tak v kurzu právě ale, zejména pak india pale ale.

To znamená hořčí piva…
Ano, hořká a ještě hořčí.

Letošní léto je horké. Projevilo se to na vyšší produkci?
Ještě čísla neznám, ale co jsem se bavil s kamarády z jiných pivovarů, tak všichni říkají, že lidé chodí do hospody až po osmé večer, takže do sedmé hodiny je hospoda prázdná. Všichni jsou sice spokojeni s prodejem, ale ideální teplota na pití je 23, maximálně 25 stupňů Celsia, a ještě aby bylo lehce pod mrakem.

Takže minulá vedra prodeji příliš neprospívala?
Čtrnáctidenní vedra rozhodně prodeji neprospívala. Lidé jsou večer utahanější 
a moc toho, co se týče objemu, nevypijí.

Autor: Vilém Janouš

12.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Jaroslava Němcová.
1 12

Nová ministryně Jaroslava Němcová chce řešit důchody a dávky

Ilustrační foto
1 11

Útok na e-recepty. Část poslanců se je snaží odložit

Hon na papouška a větší než velké množství trávy: prohlédněte si nejlepší videa

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 12. prosince 2017.

Holého molekula vynesla miliardy. Mohou přijít další

Hitem akademické sezony je transfer znalostí a technologií. Za tímto spojením z říše sci-fi se skrývá na první pohled jednoduchý přenos z bodu A do bodu B. V případě ústavů Akademie věd ČR to značí vyhledávání nápadů a jejich propojení s potenciálními investory.

Bydlení bez bariér: odstraňte prahy a upravte chodby

Člen rodiny s omezenou pohyblivostí nebo dokonce nepohyblivý či na vozíku znamená ohromný problém i pro bydlení. Naše čtenářka Radka nám napsala svůj příběh a žádost o radu, jak by mohla uzpůsobit svůj dům pro manžela, který je po nehodě upoután na invalidní vozík.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT