V okamžiku hlasování bylo omluveno šest vládních poslanců. Další nebyli podle hlasovací sjetiny přihlášeni.

Koupání, plavecký bazén - ilustrační foto
Letní koupání v době koronaviru? Venkovní bazény by se mohly otevřít v červnu

Prodloužení lhůty pro vracení odpočtů na DPH patřilo mezi nejkritizovanější součásti předlohy. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) naopak argumentovala tím, že to umožní lépe zacílit kontrolní činnost.

Novela měla také vytvořit předpoklady pro vznik on-line finančního úřadu, portálu MOJE Daně, tedy Moderní a Jednoduché daně.

Poplatníkům měl umožnit spravování daňových záležitostí s finančním úřadem on-line z domova nebo kanceláře. Ministryně financí tento projekt již dříve označila za vlajkovou loď ministerstva.

"Ministerstvo financí z ambice nastartovat projekt on-line finančního úřadu neustoupí, a to i s ohledem na současné události, které dokládají, jak důležitá je možnost elektronické komunikace s úřady. Proto novelu v kompromisním znění předložím znovu," sdělila ČTK Schillerová prostřednictvím tiskového odboru MF. "Pokud opozici leží digitalizace opravdu na srdci, určitě zavedení on-line finančního úřadu podpoří," dodala.

Poplatníkům, kteří podají daňové přiznání elektronicky, měla novela prodloužit lhůtu pro podání daňového přiznání k daním z příjmů o jeden měsíc. Předloha také snižuje veškeré sankce o šest procentních bodů. Nyní vycházejí na 16 procent, nově by měly být deset procent. Současně se zvyšuje částka, od níž vzniká sankční úrok, na 1000 korun.

Senát vrátil poslancům novelu s desítkou pozměňovacích návrhů. Chtěl zachovat dosavadní 30denní lhůtu pro vracení odpočtů, ale i další změny.

Hospicy poskytují takzvanou paliativní péči. Starají se zde o nevyléčitelně či těžce nemocné pacienty.
Koronavirová krize dopadla i na hospic. Aby vůbec přežil, prosí o pomoc lidi

Novela mohla také v konečném důsledku vylepšit letošní hospodaření podle původních výpočtů až o 16 miliard korun. Stát by odpočty na DPH vracel místo v prosinci až v lednu.

Ministryně Schillerová ale již dříve uvedla, že šlo o vedlejší důsledek. Vláda už předložila do Sněmovny svůj návrh, který prodloužení lhůty pro odpočty odkládal až na příští rok. Sněmovna se návrhem má zabývat dnes.