Část menších obcí totiž uvažuje omožnosti, že se odštěpí od celostátního Svazu měst a obcí (SMO), který až dosud vyjednávání openězích zajišťoval. Případný rozpad svazu a vznik nového sdružení by podle vedení SMO mohl ohrozit pozici pro vyjednávání se státem. „Důvody ke založení nového sdružení místních samospráv jsou populistické, příští rok nás čekají krajské a senátní volby a skupina starostů se chce zviditelnit. Vytýkají nám, že děláme minimum pro malé obce, ale zřejmě nevidí, že za dobu fungování našeho svazu jsme pro malé obce udělali stovky či tisíce dílčích opatření,“ řekl Deníku místopředseda SMO Jaromír Jech.

Představitelé nového Sdružení místních samospráv (SMS) odmítají, že by odštěpením od dosavadního svazu ohrozili možné vyjednávání openězích pro obce na další léta. „Knašemu sdružení se zatím přihlásilo kolem osmi set obcí. Rozhodně nedojde koslabení pozice měst a obcí, naopak knarovnání podmínek. Svaz měst a obcí je podle nás poplatný velkým městům,“ reagoval jeden ze zakladatelů nového sdružení a starosta Suché Lozi na Zlínsku Petr Gazdík. Pokud by ale spor ofinancování měst a obcí nadále pokračoval, reálně hrozí, že stát přistoupí ke slučování menších vesnic.

Ministr financí Miroslav Kalousek to nedávno naznačil na Fóru Hospodářských novin. „Jeho výrok nás tak trochu nadzvednul ze židle, ikdyž se ho pak snažil vysvětlit a novináři to trochu zkreslili. Na druhou stranu je jasné, že pokud dojde krozštěpení svazu, oslabí to pozici pro jednání openězích. Dva slabší partneři budou pro stát lehčím soupeřem než jeden silný,“ odhaduje starosta jihomoravské Sokolnice Jiří Životský. Vyjednávání openězích pro města a obce bude mít vnásledujících dvou až třech letech zásadní význam. Kvůli reformě veřejných financí totiž samosprávy čeká propad vpříjmech až ve výši až 13miliard korun. Právě tyto prostředky budou chtít města a obce od státu vykompenzovat­.