V ČR podle GfK tvoří polovinu trhu čerstvé ryby. Například řetězec Ahold, provozující obchody pod značkou Albert, hlásí, že na prosinec připadá 90 procent celoročních prodejů kaprů. "Trendem poslední doby se stává pohodlný nákup porcovaného kapra, a to především v podobě filetů, podkov či porcí. Zároveň ale můžeme potvrdit, že před svátky roste zájem i o další ryby - o lososa, pstruha, tolstolobika, tresku a okrajově také sumce," sdělila mluvčí řetězce Barbora Vanko. Také se více prodávají mořské plody, především krevety a slávky.

Vánoční trhy. Ilustrační foto.
Za kolik na svařák? Nejdražší je v Praze, v menších městech vyjde na polovic

Podle řetězce Globus by se letošní vánoční pultový prodej ryb mohl meziročně zvýšit o osm procent. "Kromě tradičních sladkovodních ryb, jako je kapr, štika nebo sumec, je v poslední době nesporným mořským šlágrem losos obecný ve formě filetu, okoun nilský nebo steak z tuňáka žlutoploutvého," dodala vedoucí externí komunikace Globusu Rita Gabrielová,

Až třetina lidí si kupuje vánočního kapra den před Štědrým dnem, uvádí řetězec Tesco. "Nejběžnější hmotnost prodávaných kaprů se pohybuje v rozmezí dvou a dvou a půl kilogramů," dodal ředitel Rybářství Chlumec na Cidlinou Ladislav Vacek.

Podle údajů Rybářského sdružení ČR se loni v ČR vyprodukovalo 21.685 tun ryb, naprostá většina z nich byli kapři. Loňská produkce ryb tak byla největší za posledních 20 let. Více než polovina živých ryb se z ČR vyveze, tento podíl v posledních letech stoupá. Necelé čtyři z deseti ryb vyprodukovaných v ČR se prodají živé, zbytek se zpracuje.

Ilustrační foto
Češi milují bublinky. Spotřeba sektů roste o čtvrtinu