Vůbec největší závod na zpracování révy začal letos vznikat v Mikulově. Největší domácí producent, skupina Bohemia Sekt, tam staví novou lisovnu vína za téměř 200 milionů korun. Ta bude mít po dokončení kapacitu osm milionů kilogramů hroznů (s možností rozšíření na 12 milionů) a mikulovský areál se podle všeho stane největším a nejmodernějším provozem na zpracování vína v Česku.

„Vybudováním nové velkokapacitní lisovny si chceme zajistit soběstačnost, ale také zvýšit kvalitu vylisovaných hroznů i samotných vín,“ říká šéf Bohemia Sektu Ondřej Beránek. Obří hala by měla být hotova do dvou let a bude mimo jiné obsahovat stovku skladovacích tanků, několik speciálních přijímacích van, pneumatických lisů či tepelné výměníky na chlazení rmutů či moštů.

Bublinkový rekord

Skupina Bohemia Sekt, která kromě známé značky sektů zahrnuje i producenty jako jsou Habánské sklepy, Víno Mikulov či Chateau Bzenec, loni prodala rekordních 29 milionů lahví vína.

Češi mimo jiné vypili 16 milionů sektů, čímž vyrovnali rok 1999, kdy na oslavu nového milénia padl obdobný počet lahví. Průměrný Čech dnes vypije 1,5 lahve sektu ročně, v drtivé většině kolem silvestra. Třeba v sousedním Německu je spotřeba na hlavu pět lahví sektu ročně. V „Bohemce“, která má trvale dvoutřetinový podíl na trhu sektů, odhadují, že Češi se časem „propijí“ až ke třem lahvím sektu na osobu a rok. 

Že je víno perspektivním artiklem, ale vědí i jiné firmy. Novou výrobní budovu za 30 milionů korun letos dokončilo například známé vinařství Volařík. Středně velký producent (rovněž z Mikulova) tak může zvýšit kapacitu z nynějších 200 tisíc až na 300 tisíc lahví. Milionové částky investovaly do nových reprezentačních a výrobních prostor i vinařství Château Valtice, Mikrosvín či nový podnik Obelisk ve Valticích.

Budeme nakupovat

Samostatnou kapitolou jsou větší podnikatelské skupiny. Při „chuti“ je teď hlavně finanční skupina J&T. Loni za desítky milionů korun (přesnou cenu nekomentuje) nakoupila vinařství Kolby. To kdysi bývalo „výkladní skříní“ někdejšího šéfa Sazky Aleše Hušáka.

Finančníci z J&T teď chtějí Kolby vrátit na výsluní a změnit jeho profilaci – hlavně na suchá přívlastková bílá vína. „Vinařství je nyní ve ztrátě, ale chceme ho dostat do plusu. Zhruba v horizontu tří let bychom to chtěli dostat přinejmenším na provozní nulu,“ uvedl provozní ředitel J&T Banky Vlastimil Nešetřil, pod něhož akvizice spadá.

Už teď je jasné, že nezůstane u jednoho podniku. Finančníci z J&T totiž založili J&T Wine Holding se základním kapitálem 900 milionů korun a hodlají nakupovat vinařské provozy doma i v zahraničí.