Na zrychlení meziročního růstu cen mělo mezi potravinami největší vliv zdražení rýže, vajec, rostlinných tuků nebo citrusů. Také ceny čokolády a čokoládových výrobků přešly z poklesu 1,2 procenta v červenci do růstu o 7,7 procenta v srpnu. „Ke zrychlení meziročního cenového růstu došlo i v oddíle odívání a obuv v důsledku zvýšení cen oděvů o 2,9 procenta," uvedl ČSÚ.

„Zrychlení inflace v srpnu na letos zatím nejvyšší hodnotu bylo z pohledu konsensuálního odhadu trhu nečekané," komentoval čísla analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Riziko, že by se česká ekonomika propadla do deflace, se tak podle něj ještě více vzdálilo a nyní se dá považovat za mizivé. Průměrnou inflaci za celý letošní rok odhadl na 0,4 procenta, což by bylo nejméně od roku 2003. Setrvání inflace na relativně nízkých hodnotách znamená, že domácnosti v reálném vyjádření utratí více, což bude mít pozitivní vliv na tempo ekonomického růstu.

„Inflace se velmi pomalu začíná zvyšovat. Její cestu vzhůru brzdí vývoj cen v zahraničí, když Slovensko a Polsko se ocitly v deflaci a v eurozóně inflace klesla téměř k nule," řekl analytik poradenské firmy Deloitte David Marek. Růst ekonomiky se podle něj prozatím nestačil výrazněji promítnout do vývoje cen.

Sankce mezi Ruskem a EU

Analytik Raiffeisenbak Václav Franče připomněl, že v příštích měsících se mohou projevit nižší ceny potravin z důvodu sankcí mezi Ruskem a EU. S ohledem na poslední kroky Evropské centrální banky se pomalu kumulují rizika, že ČNB bude opouštět současný režim kontroly kurzu ještě později než na konci roku 2015, podotkl.

Analytik Next Finance Jiří Cihlář poznamenal, že tempo inflace drží u země nízké ceny elektřiny, které meziročně klesly o 10,4 procenta. „Obrat tohoto trendu je v nedohlednu," dodal. Na konci roku odhaduje meziroční inflaci na 0,9 procenta.

Podle Jiřího Škopa z Komerční banky bude inflace nízká letos i v příštím roce, což je pozitivní zpráva pro domácnosti a jejich spotřebu. „Do záporných hodnot se s velkou pravděpodobně nepodíváme, což byl i cíl intervenčního režimu české centrální banky. Na konci letošního roku vidíme meziroční inflaci ve výši 0,7 procenta, na konci příštího roku by se meziroční růst cen měl nacházet ve výši okolo jednoho procenta," dodal.

Na samotném meziročním růstu spotřebitelských cen v srpnu se podle ČSÚ nejvíce podepsalo zdražení mléka, sýrů, jogurtů nebo medu. Nižší než loni byly naopak zejména ceny brambor (o 41,1 procenta) a jablek (o 21,5 procenta).

Elektřina zlevnila

Lidé proti loňsku zaplatili více za dopravní služby, dovolené nebo finanční služby. Naopak hlavně kvůli zlevnění elektřiny o 10,4 procenta se snížily ceny za bydlení. Zdražil ale zemní plyn, čisté nájemné, vodné a stočné, teplo a teplá voda. Meziroční pokles cen pokračoval v oddíle pošty a telekomunikace v důsledku snížení cen telefonických a telefaxových služeb o 3,3 procenta a mobilních telefonů o 19,5 procenta. „Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,2 procenta a ceny služeb o 1,2 procenta," uvedl ČSÚ.

Proti předchozímu měsíci zlevnila v srpnu hlavně plodová zelenina (o 28 procent), brambory (o 25,6 procenta) a peckoviny a bobuloviny o (20,2 procenta). Lidé zaplatili méně také za mléko, sýry, jedlé oleje, drůbež, lihoviny, víno, pivo nebo obuv.

Zdražily dovolené a finanční služby

Naopak proti červenci zdražily hlavně dovolené a finanční služby. Mezi potravinami se zvýšily zejména ceny citrusů (o 20,4 procenta), čokolády a čokoládových výrobků, nealkoholických nápojů, jogurtů, vajec, běžného pečiva a rýže. „Ceny zboží úhrnem klesly o 0,3 procenta, zatímco ceny služeb o 0,3 procenta vzrostly," dodal ČSÚ.