Uspořili jste si jistou částku a sešli jste se s finančním poradcem, abyste se zeptali, kam je vhodně investovat? Ze schůzky jste nadšení a přemýšlíte, do kterých podílových fondů peníze vložíte, protože vidina zářného výdělku je na dosah? Ovšem pozor, před jakýmkoli rychlým a nepromyšleným jednáním si řekněte stop. Nechte si dostatek času na prostudování všech podmínek a znovu se zeptejte, co ovlivňuje riziko ztráty vložené investice. Promyslete si, kdy budete tyto peníze opět potřebovat.

Jak totiž díky zjistil Fond pojištění vkladů jako státem zřízená instituce mnoho občanů se ve finančních službách neorientuje a stává se snadnou kořistí různých agentů a poradců. Stejně tak mnoho lidí tápe, které vklady jsou automaticky pojištěny a které ne.

JE DOBRÉ VĚDĚT

Na co se vztahuje pojištění vkladů:
* běžné účty a specializované účty zaměřené na spoření, termínované účty, vkladové účty, vkladní knížky.

Na co nevztahuje pojištění vkladů:
* akcie, dluhopisy (včetně státních), podílové listy, životní a kapitálové pojištění, penzijní spoření.

Pokud přemýšlíte o jednorázové investici, do níž hodláte vložit celoživotní úspory nebo máte naopak zájem najít produkt, který by takové úspory generoval, je potřeba zvolit správnou investiční strategii.

Rozložení financí by mělo odpovídat tomu, kdy peníze budete potřebovat. Prostředky na běžný život a na standardní rodinné výdaje je vhodné mít na běžném účtu, případně na vkladu bez výpovědní lhůty nebo na specializovaném účtu zaměřeném na spoření.

Když plánujete větší výdaje během jednoho roku, jako je například dovolená, zaplacení zubního zákroku nebo vybavení domácnosti, vyplatí se uvažovat o produktech s pevnou výpovědní lhůtou. Nejvhodnější je obvykle tříměsíční.

Kdy použít rezervy

Pokud jste si jisti, že peníze nebudete potřebovat v horizontu dvou až pěti let ale na druhou stranu nemůžete zcela vyloučit náhlou investici do opravy domu či koupi auta přemýšlejte například o investici do státních dluhopisů. Ty ovšem nejsou kryty pojištěním vkladů. Což znamená, že o vložené peníze byste za určitých okolností mohli přijít.

Nebudete-li potřebovat úspory minimálně čtyři až šest let a přitom nechcete riskovat ztrátu ani části vkladu, je vhodné zvolit stavební nebo penzijní spoření.

Máte-li peníze, které nebudete potřebovat minimálně deset let, je možné zvolit například akcie, akciové podílové fondy či fondy zaměřené na reality. Jejich kouzlo spočívá v možnosti vysokého zisku, na druhé straně však i vysoké ztráty. Pojištěné vklady to přitom nejsou.

„Vložení peněz do produktů, které jsou pojištěny automaticky ze zákona, by mělo být u každého investora základem. Nemusí se týkat všech prostředků, ale jejich většiny určitě. Investice do produktů, které kryje Fond pojištění vkladů, stoprocentně zabrání tomu, aby člověk přišel o tyto peníze v případě zániku dané finanční instituce. Pojištěné jsou všechny vklady, a to až do hodnoty sto tisíc eur v přepočtu na české koruny," říká Renáta Kadlecová, ředitelka Fondu pojištění vkladů.

Dalším hlediskem, podle kterého se při investování rozhodovat, je otázka zajištění vložených peněz. Kdo chce mít jistotu, že o peníze nepřijde, měl by si vybírat produkty kryté pojištěním vkladů. Kromě běžných či spořicích účtů nebo termínovaných vkladů sem patří i stavební spoření. Nejvýhodnější stavební spoření trvá šest let při stanovení cílové částky na 160 tisíc korun.

S chladnou hlavou

Finanční poradci lidem často nabízejí i penzijní pojištění v rámci takzvaného třetího pilíře. Jeho výhoda spočívá v tom, že z něj lze vystoupit. Ovšem věnujte pozornost také tomu, že tento produkt není chráněný pojištěním. Ovšem kolik zde vyděláte, záleží i na strategii penzijních společností.

Oblíbeným produktem je také kapitálové životní pojištění. Je to především a primárně pojištění, ne vhodný spořicí produkt, i když je tak často nabízen. I proto se na něj nevztahuje pojištění vkladů. Smysl má především pro toho, kdo přináší do rodinného rozpočtu nejvíce peněz. Určitě to tedy platí pro otce, z jehož příjmu rodina platí hypotéku.

Naopak, bez kapitálového životného pojištění se obejde pětadvacetiletá mladá žena, která žije sama a je krátce po studiích. Obezřetní by měli být především ti, kteří opouští období produktivního věku. S přibývajícími roky totiž náklady na toto pojištění dost rostou.

Právě finanční poradce je tím prvkem kromě samotných služeb , ke kterému je nutné přistupovat s chladnou hlavou.

Nejdůležitější je, abyste se nenechali k čemukoliv tlačit. Jakmile zaznamenáte sebemenší pocit nátlaku, dejte pochybnosti ihned najevo. Schůzku i případně přerušte s tím, že podklady si prostudujete doma. Nebojte se požádat o všechny doklady v písemné či elektronické podobě. Jde přece o vaše peníze.

Pokud by přeci jen došlo k nějakému problému (například byste uzavřeli smlouvu, která se ukáže jako nevýhodná), je ještě možnost situaci řešit. V první řadě se můžete obrátit přímo na poskytovatele sjednané služby, a to nejlépe písemně.

Když to nezabere, oslovte ombudsmana či finančního arbitra. Když ani to nepomůže, informujte Českou národní banku, případně sdělovací prostředky.

DESET ZLATÝCH RAD

1. Nikdy se nerozhoduje pro finanční služby, kterým nerozumíte.
2. Buďte si vědomi pravidla, že vyšší zisk přináší vyšší riziko.
3. Neuzavírejte pojištění za účelem spoření.
4. Rozmyslete si, zda produkt vyhovuje vašim potřebám.
5. V klidu si přečtěte smlouvu a nechte si ji vysvětlit.
6. Když nerozumíte, ptejte se. Je v pořádku si informaci ověřit jinde.
7. Nejste-li si jisti, nic nepodepisujte.
8. Akcie kupujte s dlouhodobým výhledem a počítejte i se ztrátou.
9. Nevybírejte si něco jen proto, že tuto službu už má někdo v okolí.
10. Když se dostanete do potíží, zabývejte se jimi co nejdříve.

VERONIKA NOVÁČKOVÁ