„Mohu potvrdit, že insolvenční správce nás informoval o tom, že žalobu podal. My se samozřejmě budeme právně bránit. Tato nafta je součástí nouzových zásob a podle zákona o SSHR je ve výlučném vlastnictví České republiky. Na každý litr té nafty máme fakturu, že jsme za ni zaplatili,“ uvedl předseda SSHR Pavel Švagr.

Ilustrační foto
Vraťte naftu, kterou jste za miliardu koupili, požaduje po státu Viktoriagruppe

Téměř dva roky se Česko nemohlo ke svým hmotným rezervám dostat. Teprve v polovině loňského roku se mu podařilo uzavřít dohodu s novým majitelem bavorského skladu, firmou Krailling Oils Development. Na základě této smlouvy se uskutečnilo 60 železničních transportů, které stály 48 téměř milionů korun. V listopadu 2016 se tak veškerá nafta vrátila do českých rukou.

Viktoriagruppe skladovala zásoby nafty na dva a půl dne fungování státu v Německu od roku 2010. V roce 2014 ale náhle skončila v insolvenci a strategické zásoby se pak státu nedařilo získat zpět. Až na jaře 2016 správce Möllen s odvozem souhlasil, bylo však nejprve nutné opravit železniční vlečku v Kraillingu.

Smlouva z roku 2016 nicméně obsahuje jednu klíčovou klauzuli: Nafta bude definitivně patřit opět Česku, pokud do 18 měsíců od jejího uzavření insolvenční správce Mirko Möllen nepodá na vlastnictví této suroviny žalobu. Správce si tedy možnost vlastnictví nafty kdykoliv zpochybnit.

Ilustrační foto
Sklad Viktoriagruppe u Chlumce změnil majitele

Správce Möllenov, ačkoliv na to nemá důkazy, tvrdí, že v německém skladu mohlo dojít ke smísení českého paliva s naftou, která patřila přímo firmě Viktoriagruppe.

„Vypadá to, že insolvenční správce hájí spíše své zájmy než zájmy věřitelů. Soudní spor totiž znamená, že uzavření insolvence a vyplacení věřitelů se zase odloží. A jediný, kdo na tom vydělá, je insolvenční správce. Podle jeho zprávy ze září loňského roku si už od začátku insolvence vyúčtoval z podstaty za své služby a za služby právníků 2,4 milionu eur, což je přes 60 milionů korun. O to méně pak zbude na věřitele,“ řekl Švagr pro Českou televizi. 

Největším věřitelem je přitom paradoxně Česko. 

Ilustrační foto
Pohledávky českých úřadů vůči Viktoriagruppe činí až 1,8 miliardy korun