Důvod je stále stejný: Do roku 2022 musí přes 320 tisíc rodinných domů v ČR povinně vyměnit stávající kotel na pevná paliva za nový, splňující přísnější limity na vypouštění škodlivých látek.

Za čtyři roky začne platit absolutní zákaz topení v nejstarších kotlích 1. a 2. emisní třídy (viz grafika). Nejčastěji jde o takzvané prohořívací a odhořívací kotle s ručním přikládáním a nízkou účinností. Kdo si v něm zatopí po roce 2022, riskuje pokutu 50 tisíc korun.  

Děti. Ilustrační foto.
Nový rekord: Mimo manželství se rodí polovina dětí

První větší změna nás přitom čeká už za tři měsíce. Od ledna 2018 se definitivně přestanou prodávat kotle 3. emisní třídy. Obchodníci, hlavně internetoví, proto již „čistí“ sklady a některé „trojkové“ kotle na tuhá paliva nabízejí v cenách i pod 17 tisíc korun. Na takové (zastaralé) topidlo už však dotaci získat nelze. 

Kotlíkové dotace - podzim 2017Zdroj: DENÍK

Jak tedy ušetřit? Základem je zbytečně neotálet a zkusit o dotaci požádat. Matematika je neúprosná: jednotlivé kraje teď v září začnou rozdělovat kotlíkové dotace a vedle toho se rozšířily některé dotace v programu Nová zelená úsporám. Devět miliard korun, které pro kotlíky v Bruselu vyjednal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), vystačí na obměnu cca sto tisíc kotlů. Zbylých 200 tisíc domácností, které výměnu odloží, si nový kotel zaplatí samy.

Ilustrační foto.
ODS chce, aby Štech upravil postup u omluvenek předškoláků

Ze zmíněných devíti miliard už stát lidem přes kraje poslal 2,3 miliardy. Stačilo to na 28 tisíc kotlů. Teď Brabec posílá 3,4 miliardy, které by mohly vystačil až na 35 tisíc kotlů. Žádosti už přijímají na severu Moravy či v Karlovarském kraji. Většinou elektronicky, aby se předešlo nedůstojným frontám. 

Maximální dotace je letos až 127 500 korun. Proti dřívějšku se už dotace nedávají na čistě uhelné kotle.