Přestože většina letišť v ČR vloni zaznamenala úbytek startů a přistání, na celkovém objemu letů nad ČR se podle leteckých dispečerů úbytek příliš neprojevil. Počet takzvaných pohybů letadel (přeletů) za rok klesl meziročně o pouhých 195 na 700.260. Nejsil­nější provoz nad ČR byl tradičně v červenci, kdy dispečeři odbavili téměř 75.000 letadel.

„Z hlediska ekonomického je důležitou pozitivní skutečností, že v meziročním srovnání dochází v českém vzdušném prostoru k nárůstu takzvaných přeletových jednotek o 2,7 procenta," uvedl mluvčí ŘLP Richard Klíma. Ty zohledňují jak velikost přelétajících letadel, tak i délku trasy, kterou ve vzdušném prostoru uletí. Právě na základě tohoto údaje se vypočítává cena poplatku za poskytované navigační služby.

Letadla Lufthansy jsou na českém nebi vidět nejčastěji

Největším zákazníkem ŘLP byla německá Lufthansa, jejíž letadla jsou na českém nebi vidět nejčastěji. Dvojkou byla společnost Emirates a třetím dopravcem, kterému se skokově zvyšuje podíl na počtu přeletů jsou Turkish Airlines, dodal Klíma.

Největší pokles z regionálních letišť zaznamenalo podle ŘLP Brno, kde se počet startů a přistání snížil o 8,1 procenta na necelých 31 tisíc pohybů. O 4,1 procenta na necelých 15 tisíc klesl počet startů a přistání na letišti v Ostravě a v Karlových Varech se počet odbavených letadel zvýšil na téměř sedm tisíc.

Státní podnik Řízení letového provozu České republiky vznikl v lednu 1995. Poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru České republiky a na letištích Praha – Ruzyně, Brno – Tuřany, Ostrava – Mošnov a Karlovy Vary. V roce 2012 zvýšilo zisk o pětinu na 336 milionů korun.