Záruku poskytne Českomoravská záruční a rozvojová banka malým a středním podnikům až do výše 70 procent úvěru, který může dosáhnout 20 milionů korun. Žádosti o poskytnutí záruky začne banka přijímat 1. listopadu, sdělil ČTK ministr průmyslu Martin Kocourek.

Povodňovou záruku mohou získat podnikatelé z celého Libereckého kraje a také z Děčínska z okolí Rumburku a Varnsdorfu v Ústeckém kraji. Finance lze podle ministra použít k rekonstrukci či výstavbě budov i na obnovu infrastruktury poškozené nebo zničené velkou vodou. Úvěr ale může sloužit i přímo na obnovu nebo rozvoj podnikání. „Uvědomujeme si, že pro některé podnikatele a živnostníky by povodně mohly znamenat konec podnikání, proto těm, kteří mají odvahu začít znovu, chceme nabídnout alespoň toto záchranné lano,“ dodal Kocourek.

Velké škody

Bleskové povodně, které na počátku srpna zasáhly sever Čech, způsobily škody více než deset miliard korun, a byly tak třetí nejničivější od roku 1997. Jen v Libereckém kraji přesáhly škody 8,2 miliardy korun. Velká voda si tam vyžádala pět lidských životů. Postiženo bylo 81 měst a obcí a voda zasáhla území o rozloze 1800 kilometrů čtverečních, což je více než polovina rozlohy kraje. Na 2000 lidí vyhnaly záplavy z jejich domovů. Největší jsou škody na zemědělském majetku, které se v Liberecké kraji blíží 2,42 miliardy ko run.

Podniky a živnostníci v Libereckém kraji odhadli škody na 1,25 miliardy korun. K nejpostiženějším patří frýdlantská textilní společnost Damino, která škody odhaduje na 300 milionů korun. Firma musela po povodních uzavřít tkalcovnu a propustit 50 zaměstnanců, provoz zatím obnovila jen ve výrobě konfekce. „Intenzivně pracujeme na obnově podniku,“ řekl ČTK jednatel Viktor Víšek. Úvěr ale podle něj firma asi nevyužije.

„Máme co dělat, abychom do konce roku proinvestovali peníze, které jsme dostali od pojišťovny, pokud se nám to nepodaří, budeme je muset zdanit jako příjem,“ poznamenal Víšek. Podniku by podle něj mnohem více pomohlo, kdyby stát podnikatelům v takovém případě zdanění pojistného plnění odpustil. Podniky podle něj nemohou obnovu urychlit, brzdí je omezené kapacity dodavatelů. „Na plastová okna čekáme dva měsíce, s podlahami je to podobné, dodavatelé mají plno,“ vysvětlil.

Podílí se celá rodina

Ani majitel umělecké sklárny Spiderglass v Heřmanicích neuvažuje o tom, že by na obnovu záplavami zničené firmy použil úvěr. „Byl by to hazard, když vím, v jaké je sklářství situaci,“ řekl ČTK Josef Novotný. Podnik dává dohromady jak to jde, s pomocí toho mála co dostal od pojišťovny a díky finanční pomoci celé rodiny. S obnovou hodně pomohli i dobrovolníci, pomohli stabilizovat objekt, jehož základy voda podemlela a hrozilo jeho zřícení. „Teď už pracujeme na opravách oken, dveří a interiérů, minulý týden jsme poprvé na zkoušku pustili i pec,“ poznamenal Novotný, který dělá vše proto, aby mohl už 4. prosince přivítat veřejnost ve sklárně na tradičních Vánočních trzích.