Ministerstvo v aktualizaci strategie financování státního dluhu z počátku dubna očekává, že státní dluh letos stoupne o 262 miliard na 2,728 bilionu Kč.

„Nárůst státního dluhu ve druhém pololetí bude v souladu s dlouhodobou Strategií financování a řízení státního dluhu výrazně nižší, konkrétní výše bude záležet na novele zákona o státním rozpočtu na letošní rok, kterou vláda projedná do konce července a v neposlední řadě samozřejmě také na vnějších faktorech jako je válka na Ukrajině, energetická krize a vývoj globální ekonomiky,“ uvedl úřad.

Schodek by se měl zvýšit 

Za nárůstem státního dluhu je zejména emise státních dluhopisů kvůli předfinancování korunových splátek státního dluhu a také průběžné krytí letošního schodku státního rozpočtu. Ten je zatím naplánován na 280 miliard korun. Ministerstvo ale připravuje novelu zákona o státním rozpočtu, která by měla letošní schodek zvýšit.

Mladá žena drží v dlaních hromádku mincí, ilustrační foto.
Inflace v Česku dosáhla v červnu 17,2 procenta. Vzrostla podvanácté za sebou

„K obdobnému navýšení státního dluhu dochází zpravidla každoročně z důvodu rozvržení splátek státního dluhu a průběžné emisní činnosti. Ministerstvo pružně reaguje na vývoj tržních podmínek a na poptávku ze strany primárních dealerů dluhopisů,“ sdělil dnes ČTK Filip Běhal z tiskového oddělení ministerstva financí.

Úřad podle něj v pololetí předfinancoval i zářijové splátky státních dluhopisů za 70,5 miliardy korun a průběžně pokrýval letošní schodek státního rozpočtu, který na konci června činil 183 miliard korun.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.