Už při červnovém vyhlášení výzvy upozorňovali stavaři, že nový program přišel pozdě. Pomůže prý tak spíš menším regionálním firmám. Přesto to stavaři vítají jako vzpruhu pro utlumený stavební trh.

Program má proti minulému k dispozici méně peněz a je administrativně náročnější. Je tak možné, že někteří lidé nestihnou narychlo projekt řádně připravit a podmínky splnit. Mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík ale věří, že zájem bude velký. Denně se na webové stránky programu prý dívá kolem 2500 lidí.

Sleva pro domácnosti postižené povodněmi

Na program vyčlenilo MŽP miliardu korun a s dalšími 800 miliony Kč počítá do konce roku z emisních povolenek. Zvýhodněny by měly být domácnosti postižené záplavami, kterým stát slibuje až dvacetiprocentní slevu na všechny typy daných opatření, například na zateplení nebo výměnu oken. První výplaty peněz plánuje MŽP na podzim a ukončení příjmu žádostí nastane až vyčerpáním stanovené alokace, nejpozději 29. listopadu.

Program je zaměřen pouze na majitele rodinných domů, kteří zateplují a mění zdroje vytápění, nebo staví nový dům. Žadatel bude muset prokázat čtyřicetiprocentní úsporu proti nynější energetické náročnosti budovy.

Peníze je třeba vyčerpat během příštího roku

Do Nové Zelené úsporám se počítají opatření, která budou nebo jsou realizována po 1. lednu 2013. Peníze je třeba vyčerpat během příštího roku a vyúčtovat nejpozději příští rok v létě. Například u výstavby nových domů s nízkou energetickou náročností, takzvaný pasivní dům z kategorie B1, je nárok na jednorázovou podporu 400.000 korun, dům "téměř nulového standardu" B2 může dostat dotaci až 550.000 korun jednorázově.

Jak však řekl deníku Právo Luděk Lošťák ze společnosti Comfort Space, stavba takového domu proti běžnému standardu zdraží minimálně o čtvrtinu. Konečný účet za stavbu se podle něj vyšplhá na částku vyšší, než je běžný dům v kategorii energetické třídy C. Nečeká proto, že by taková dotace znamenala širší zájem investorů o novostavby.