„Již loni na podzim jsme ty, kdo chtěli na jaře stavět, vyzývali, ať si zboží včas objednají. Těm, kteří to udělali, už skutečně dorazilo,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Izomat stavebniny Tomáš Tichý. Lidé, spoléhali na propad cen a jeho větší dostupnost, se ovšem spletli. „Pokud teď chtějí stavět, tak můžou dostat informaci, že jim cihly přijdou třeba až za pět měsíců,“ prohlásil.

Největší zpoždění v dodávkách mají nyní výrobci zejména u materiálu pro zdění staveb, zejména u cihel. Protože poptávka po stavebninách už řadu měsíců převyšuje nabídku, je letos situace odlišná od předchozích let. Běžně o ně v zimě velký zájem nebývá, takže se počátkem roku obvykle výroba stavebnin snižuje. „Nyní jsou ale továrny vytížené na maximum,“ poznamenal Tichý.

Kromě domácností závratné ceny elektřiny a plynu drtí také podnikatele
Ceny energií letí vzhůru. Stát má nástroje, jak to zarazit, tvrdí experti

Potíže s dodávkami stavebnin hlásí i jejich další prodejci. Ještě před rokem buď bylo zboží rovnou k vyzvednutí, nebo velkoobchod uvedl, zda je dodá třeba do týdne či dvou. „Dnes ale vůbec nevíte, kdy vám zboží dodá, protože se k tomu ani nezaváže,“ řekl jednatel společnosti Stavebninyonline.cz Aleš Kocourek. Nejasnosti panují i kolem ceny, kterou zákazník zaplatí. Začátkem loňského roku se vycházelo ze standardního ceníku platného celoročně. „Teď jej ale velcí dodavatelé mění každé dva, tři měsíce,“ konstatoval.

Loňský rekordní růst cen stavebnin způsobilo kromě převisu poptávky nad nabídkou zdražení vstupních surovin. Kupříkladu polystyren tak zdražil dvojnásobně, stejně jako stavební železo, u stavebního dřeva šlo o zdražení až o 250 procent a dřevěné desky podražily trojnásobně. „V mnoha případech nebyla problém vysoká cena, jako spíš dostupnost materiálu. To způsobilo, že spousta stavebních firem nebyla schopna dostát svým závazkům, a odstupovaly z již uzavřených smluv,“ uvedl Josef Kupec, odborník na stavebnictví z poradenské společnosti KPMG.

Ceny závislí na energiích a vstupních surovinách

Zejména nedávný růst ceny energií způsobil další zdražování s příchodem letošního roku. Ceny tak v některých případech stouply o dalších 10 až 15 procent. „Další úpravy cen se budou odvíjet od ceny energií a vstupních surovin, nicméně pokles cen se nedá předpokládat u žádného stavebního materiálu,“ obává se Kupec.

Potvrzují to také výrobci. Kupříkladu pro výrobu cementu je zásadní cena emisních povolenek, u níž nelze další zdražení vyloučit. „Na tyto výkyvy musíme být připraveni. Chceme nadále prodávat za rozumnou cenu, ale zároveň musím prodávat za takovou cenu, která bude odpovídat výrazným nárůstům nákladů,“ uvedl Pavel Zdeněk, obchodní ředitel společnosti Lafarge Cement.

O jakékoli přístavbě by se měl poradit investor se zkušeným projektantem.
Chaos a nejistota. Odklad stavebního zákona je zmatečný, míní právníci

Podle zkušeností obchodníka Tichého přesto k jistému zlevnění došlo, byť ne až na úroveň z předcovidových dob. Velkoformátové desky ze dřeva a dřevotřísky jsou přesto alespoň o polovinu levnější, než byly loni. Tehdy totiž ve velkém z Evropy směřovaly na trh v USA, kde o ně byl největší zájem, navíc chemický průmysl kvůli koronavirové krizi nestihl vyrábět potřebné pryskyřice. „Teď se ale poptávka s nabídkou vyrovnaly, výrobci šli proto s cenami dolů,“ konstatoval Tichý.

Tím ale chudý výčet dobrých zpráv pro stavebníky zřejmě končí. Profesionálové z oboru stavebnictví s koncem zdražování nepočítají, zejména kvůli vysokým nákladům na energie. „Není představitelné, že by výrobci byli schopni nést výrazně zvýšené náklady ke své tíži,“ řekl Deníku prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza, jenž očekává, že je výrobci přenesou na zákazníky. „Odhadovat růst cen je sice složité, ale podle mě stavební materiály mohou zdražit ještě o deset až 20 procent, možná i více,“ dodal.