Opět se potvrdil trend minulých čtyř let, že nejvýznamnějším podnikům, které vedou žebříček CZECH TOP 100, rostou tržby mnohem rychleji než ostatním. Jestliže v roce 2011 dosáhla první desítka objemu tržeb 1,15 bilionu korun, v loňském roce to bylo o 10,5 procen­ta více.

„Od druhého čtvrtletí loňského roku klesala výroba v důsledku přetrvávající nízké domácí spotřeby, ale i poklesu zahraniční poptávky. To se projevilo i v nižším průměrném tempu růstu tržeb, ale také v nižších dosažených ziscích. Nedařilo se firmám v oblasti dopravy, stavebnictví, hutnictví, ale ani například mobilním operátorům. Letošní výsledky CZECH TOP 100 tyto skutečnosti jasně dokumentují," uvedl předseda sdružení Jan Struž.

Škoda Auto vykázala tržby téměř 263 miliard korun. Druhý ČEZ měl tržby 215 miliard korun, třetí RWE Transgass 181 miliard korun. Na čtvrté místo byl Agrofert Holding, který své tržby meziročně zvýšil na 132,5 miliardy Kč. Na páté místo se vyhoupl Unipetrol se 107 miliardami a nechal tak za sebou společnost Foxconn.

V kategorii zisku si výrazně polepšila společnost RWE Česká republika. Ta za rok 2012 ohlásila zisk 48 miliard korun, zatím co o rok dříve to bylo devět miliard. Mluvčí firmy Martin Chalupský řekl, že jde o celkový zisk, ve kterém je započítán i interní prodej společnosti Net4Gas. Podle očištěných výsledků se hospodaření skupiny RWE v Česku loni propadlo do ztráty téměř 1,3 miliardy korun.

Zisky vzrostly také Energetickému a průmyslovému holdingu, společnosti NET4GAS a Lesům ČR. Naopak řadě velkých firem – mimo jiné ČEZ, Škodě Auto či mobilním operátorům – se však loni nepodařilo dosáhnout úrovně zisku z roku 2011.

V letošním roce byla udělena v rámci soutěže Zvláštní cena Deloitte za inovace. Mezi velkými společnostmi ji získala Kofola a mezi malými firmami Stros – Sedlčanské strojírny.