Podnik s dlouholetou tradicí výroby vodních turbín a zařízení vodních elektráren v minulosti zaměstnával tisíce lidí. Před sedmy lety se ocitl v konkurzu a nyní má stamilionové dluhy.

Areál má plochu pozemků asi jednadvacet hektarů. Ty jsou převážně na území Blanska a v jeho místních částech. Malá část pak v sousedních Olomučanech. „Většinu nemovitostí má v komplexu dlouhodobě pronajatou společnost ČKD Blansko Holding,“ stojí v dražební vyhlášce.

Sdílení aut je mezi Brňany čím dál oblíbenější. Stoprocentní nárůst uživatelů však může přibrzdit návrat alternativní taxislužby Uber do ulic města.
Sdílená auta jsou v Brně velkým hitem. Nyní jim však znovu konkuruje Uber

Holding podle obchodního rejstříku zaměstnává až pět set lidí. Oba podniky mají přitom společného akcionáře, ruský průmyslový podnik Tjažmaš. Vyjádření holdingu se v pondělí redakci nepodařilo získat. V minulosti však zástupci společnosti uvedli, že ČKD Blansko strojírny nemají žádné zaměstnance. Ti spadají pod holding. Pracovníky i obchodní partnery tehdy vedení firmy ujišťovalo, že konkurz se výrobní činnosti a fungování holdingu nedotkne.

Nevyřešené záležitosti

„V případě, že areál někdo vydraží, musí samozřejmě podle zákona vyřešit platné nájemní smlouvy a věcná břemena. V takovém rozsahu je to většinou záležitost na několik let,“ uvedla při první dražbě Matysová.

Dělníci pokračují 30. července 2020 ve stavbě estakády na silnici I/55 v přerovské části Předmostí
Stavbu D1 u Přerova napadly žaloby. ŘSD: Mohlo by nás to vrátit úplně zpátky

Na výsledek dražby čekají i Blanenští. Město totiž chce u silnice podél areálu strojíren vybudovat cyklostezku. Stavbu však blokují nevyřešené majetkové záležitosti. „Od strojíren jsme chtěli část pozemků u silnice vykoupit. Ale nebylo to možné. Nedohodli jsme se s insolvenčním správcem. Do dražby chtěl dát majetek strojíren v celku. V tuto chvíli je tak stavba cyklostezky neprůchozí,“ řekl tajemník blanenské radnice Josef Kupčík.

Areál ve dražbě
- elektronická dražba areálu ČKD Blansko strojírny: 31. srpna
- vyvolávací cena: 95 milionů
- nemovitosti: 21 hektarů pozemků s budovami
- důvod dražby: podnik se před sedmi lety ocitl v konkurzu a má stamilionové dluhy
- akcionář: ruský průmyslový podnik Tjažmaš