Někteří lidé tento způsob praktikují, ale podle prodejců vánočních stromků Michala Bernarda z Příbrami drtivá většina lidí drží tradici řezaných stromků.

„Lidé mají jednoznačně zájem o řezané stromky. Starší lidé chodí s tím, že dostali od dětí nebo vnoučat umělý stromek a že Vánoce obrečeli a chtějí si koupit zpátky skutečný stromek z lesa. Že umělý stromek prostě není to pravé. Většinou i ti lidé, kteří mají doma umělé stromky, nakonec jdou a koupí si řezaný,“ komentoval zájem lidí Michal Bernard.

Lidé se evidentně vrací zpět k řezaným stromům, ale když návrat, tak ve velkém stylu. Není už normální, že postačí obyčejný smrček, dnes je v módě mít doma „ušlechtilejší“ stromek.

„Nejoblíbenější stromky mezi lidmi jsou jedličky a stříbrné smrčky,“ upřesnil Michal Bernard a doplnil, že mu ceny stromků od prodejců připadají přemrštěné.

„Kdysi jsme na Březových Horách prodávali kapry, aby se lidé nemuseli plahočit někam přes celé město. Pak jsme přistoupili k prodeji vánočních stromků. Původní záměr měl sloužit pouze pro lidi z Březových Hor. I ceny tomu odpovídaly. Chtěli jsme spíše lidem odsud prokázat službu, ale dnes k nám chodí lidé z celé Příbrami a jezdí dokonce i z Prahy, přesto máme pořád stejné ceny,“ vysvětlil Michal Bernard.

Rozdílnost cen je paradoxní. Michal Bernard říká, že nejdražší stromek prodává za čtyři stovky a to se jedná pochopitelně o ten nejexkluzivnější druh, tedy o jedli kavkazskou, která má dva a půl až tři metry.

Na jiných prodejních místech zaplatíte za naprosto stejný strom klidně dvanáct stovek.

Trend: živé stromky v květináčích

„Nejlevnější druh stromku je obecně asi obyčejný smrk ztepilý, naopak nejdražším je právě jedle kavkazská. Obyčejných smrčků se už dnes moc neprodá. Berou ho buď zarputilci, nebo ti, kteří potřebují stromek na den nebo dva. Co se týká trvanlivosti, tak nejdéle vydrží zřejmě borovice a dlouho také jedle se smrkem pichlavým,“ poradil Michal Bernard.

Stromky, které se na Vánoce prodávají, jsou staré pět let a více. „Dříve to bývalo co rok, to patro, ale dnes se růst stromku zpomaluje, aby byl hezčí a silnější a aby měl silné větve. Neznamená to, že je například šest let starý a že se z něj odřízne pouze vršek. Jak jsem říkal, ten stromek je třeba šest let starý a má kvůli šlechtěnosti pouze dva a půl metru,“ doplnil Michal Bernard.

Velkým trendem jsou v poslední době živé stromky v květináčích, které lidé ozdobí a po Vánocích je vsadí volně do země nebo ho pěstují i několik let s tím, že jim slouží opakovaně. Je však potřeba dobře rozmyslet, jaký druh stromku bude budoucí majitel preferovat, protože každá dřevina roste jinak rychle.

Nejpomaleji podle pěstitelů roste například jedle kavkazská, smrk pichlavý nebo douglaska tisolistá oproti rychle rostoucí borovici.

Živý stromek nesnese příliš vytopené byty a domy, také musí mít dostatek světla. Přes rok potřebuje zalévat a na jaře přesadit.