„Jsme studentky vysoké školy a potřebujeme na studium půjčit padesát tisíc,“ tak zněla naše prosba v devíti bankách v centru Plzně. V některých nám nabídli možnosti výhodných půjček, někde nás zdvořile odmítli s tím, že na podobné půjčky se nespecializují a jinde nás dokonce rovnou poslali ke konkurenci.

Výsledkem našeho průzkumu nakonec je, že ačkoliv je student svéprávná bytost, která však nemůže momentálně prokázat stálý příjem, nezbývá mu než přizvat jako ručitele někoho z rodičů, kteří jsou nuceni doložit výpisy svých příjmů. Pokud však ani oni nesplní podmínky banky o výši výdělků, může se student s půjčkou určenou na vzdělání, rozloučit. „Banky na studenty nahlížejí jako na rizikové klienty. Výhodné úvěry a studentské účty nabízejí proto, že v mladých lidech vidí investici do budoucna. Je totiž velmi pravděpodobné, že takový člověk už u nich zůstane i poté, co dostuduje,“ řekla Deníku ekonomka Markéta Šichtarová.

Bankovní ústavy i další peněžní poskytovatelé nabízejí nepřeberné množství nabídek, které lákají na výhodné úročení půjček a některé vám nabídnou dokonce i odklad splácení až na deset let.

„Student tak má možnost v klidu dostudovat a začít splácet až když si najde práci. Po tu dobu však musí bance každý měsíc poukazovat splátku úroků,“ vysvětluje Šichtarová. V našem případě mohly úroky neboli poplatky za půjčku padesáti tisíc činit až jedenáct tisíc.

Z devíti navštívených bank nám mohli studentskou půjčku poskytnout čtyři, a to pouze v případě, že bychom u nich měli jako žadatelé veden účet, případně si ho tam založily. Další podmínkou ve většině případů bylo, aby se za nás zavázal ručitel. Zbylých pět bankovních ústavů nabízí úvěry jiného charakteru. Všechny testované banky nabízejí možnost kontokorentních studentských účtů, ze kterých lze vybírat do mínusu mnohdy až do dvaceti tisíc korun se splatností dokonce až dvanáct měsíců.

Půjčí až půl milionu

První bankou, kterou jsme v rámci našeho testu navštívily byla Komerční banka. „Úvěry studentům poskytujeme v rámci produktu Gaudeamus,“ poradil nám úředník na přepážce. Maximální výška této půjčky je pět set tisíc. Úvěr je určen nejenom vysokoškolákům, ale i středoškolákům a dokonce také studentům jazykových škol. V případě, že se splácení jistiny odloží až po skončení studia, horní hranice úvěru je potom maximálně sto padesát tisíc korun.

Další banka, která studentům půjčku poskytne je Česká spořitelna. Také zde je možnost využít odklad splatnosti až deset let s možností snížené splátky po dobu studia. „Do částky sto tisíc dokonce student nemusí mít ručitele, nutné je pouze počítat s tak zvaným spoludlužnickým závazkem třetí osoby. Tento úvěr také nabízí zv

ýhodněnou úrokovou sazbu, která činí 8,9 procenta, po celou dobu splatnosti úvěru,“ řekla Deníku Klára Pačesová, tisková mluvčí České spořitelny. Také UniCredit Bank nabízí půjčku určenou výhradně na studium. Tady je ovšem nutná účast rodičů, kteří prokáží své příjmy. Výše půjčky může být až sto padesát tisíc korun a i tady je možný odkad splácení s tím, že po dobu studia splácí klient jen úroky. Nabídku půjček pro studenty má také Oberbank. V této bance musí mít účet nejen student, který žádá o půjčku, ale i jeho rodiče. Banka nabízí možnost zahájení splácení až po ukončení studia, maximálně však do šesti měsíců od jeho ukončení.

Studentům neposkytnou prostředky dokonce ani nebankovní instituce, které půjčují peníze většinou s vysokým úrokem. „Žadatel bez příjmu u nás půjčku nedostane, tu poskytujeme pouze osobám s trvalým příjmem,“ vysvětlil tiskový mluvčí firmy Provident Financial Ondřej Holoubek.

Pokud tedy jako student potřebujete vyšší finanční obnos nezbývá vám nic jiného než si půjčit u banky. „Ani studentská půjčka, jakkoliv se zdá být výhodná, však není bez rizika. Pokud se studentovi nepodaří sehnat po absolvování studia dobře placenou práci, může mít se splácením problém a je tedy na uvážení každého kde a zda vůbec si může půjčit,“ doporučuje ekonomka Šichtarová.

„Kdybych půjčku potřebovala a nebylo by to možné vyřešit s pomocí rodiny, pak bych si od některé z bank asi půjčila. Vždyť jde přece o vzdělání,“ řekla Deníku studentka vysoké školy Alena Křišťálová.

Šárka Pechová, Martina Němcová