Semena řepky olejky se využívají především na lisování rostlinného oleje, ale vyrábí se z nich i biopaliva. Letos však rostliny na polích trpěly nedostatkem vláhy ve všech zemích Evropské unie, které jsou jejími největšími producenty, tedy v Německu, Francii, Británii i Polsku.

Zemědělští analytici z organizace Oil World se sídlem v německém Hamburku předpokládají, že se letošní celková sklizeň v zemích EU sníží z loňských rekordních 24,6 milionu tun na zhruba 21,8 milionů tun.

"Sucho a škody způsobené hmyzem snížily očekávané výnosy v některých zemích včetně Německa," uvedl výkonný ředitel Oil World Thomas Mielke. "Nižší sklizeň zvýší potřebu EU dovážet semena řepky v následujícím roce ze zemí mimo EU, poptávku však bude možná těžké uspokojit, neboť nižší sklizeň se očekává i u vývozců, jakým je například Ukrajina," dodal.

Sklizeň řepky v Německu se v letošním roce sníží na zhruba 5,1 milionu tun z 6,13 milionu tun v roce 2014, odhaduje Oil World.

Ve Francii je sklizeň řepky už v plném proudu a analytici očekávají, že suché jaro a současná vlna veder sníží výnosy i tady. "Více než aktuální vedra bude mít vliv na výnosy řepky jarní nedostatek vláhy," řekl Benoît Fayaud, analytik společnosti Strategie Grains. Podle něj budou sice výnosy ve Francii nižší než loni, stále ale zůstanou na přijatelné úrovni. Z loňských 5,5 milionu tun by mohly klesnout na 5,2 milionu.

Navzdory suchému počasí se zdá, že v Británii sklizené řepky - na rozdíl od některých dalších plodin - výrazně neubude. Loni zemědělci vyprodukovali 2,5 milionu tun, letos analytici odhadují asi jen o 300 tisíc tun méně.

Polský analytik Wojtek Sabrański odhaduje ve své zemi snížení letošní sklizně řepky na 2,8 milionu tun z 3,1 milionu v roce 2014.