„Výrobce vína je i subjekt, který si víno nechá zpracovat za účelem jeho uvádění do oběhu," sdělil ministr zemědělství Marian Jurečka. Znamená to, že víno se bude moct i dál prodávat třeba v trafikách, pokud budou nahlášené do seznamu.

Víno, které se původně stáčelo ze sudů například do plastových lahví, budou prodejci nově prodávat v jednorázových nádobách, které nejdou znovu naplnit. Resort dal přednost této variantě nazvané bag in box, v překladu vak v krabici, před kontrolními páskami na sudech.

Ředitel velkopavlovické společnosti Pavlovín z Břeclavska Radim Heča z něj radost nemá. Doposud mohl dodávat do vinoték vína i v nerezových sudech. „Nedovedu si představit, že bychom víno rozváželi i v bag in boxech. Kdybychom jeli po nerovné cestě, bylo by to pro výrobek nešetrné a bag in boxy by se mohly rozpadnout nebo pokrčit," vysvětlil Heča.

Naopak podle ředitele společnosti Vinice Hnanice ze Znojemska Evžena Kašpárka jsou obaly praktické. „Osvědčily se už v zahraničí. Mají díky jednorázovosti menší riziko kontaminace než keg sudy. Navíc bude jasné, od koho víno pochází," doplnil ředitel.

Podle návrhu ministerstva budou dovozci ze zahraničí muset do dvanácti hodin nahlásit státu import vína a poté víno nechat deset dnů ve skladu, kde počká na kontrolu.

Původ hroznů

Vína vyrobená nebo lahvovaná v České republice musí mít napsaný původ hroznů na etiketě velikostí písma minimálně 2,4 milimetru. Zahraniční víno potom na zadní straně. Záklopka s českou trikolórou bude nepovinná, což je podle prezidenta Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye špatně. „Pro zákazníky by to bylo jednodušší než hledání původu na etiketách," poznamenal.

Ministr předpokládá, že by zákon mohl začít platit od července nebo srpna letošního roku. Musí ho ještě schválit parlament a prezident. Vinotéky, které budou muset začít používat jednorázové nádoby, budou mít na přípravu další půlrok.