Letos se na trh dostane rekordních 2,35 milionu lahví svatomartinského, které vybrali odborníci při anonymní degustaci. V té vypadla necelá pětina přihlášených vzorků. A Vinařský fond, který od roku 2005 drží a uděluje ochrannou známku, hodlá vína dál prověřovat.

Vína z Moravy a Čech, ilustrační foto
Oranžové, panenské, labín. Vinaři aktualizují kuchařku tradičních pojmů

„I letos bude probíhat kontrola také již nalahvovaných svatomartinských vín v obchodní síti, aby měli všichni jistotu, že vína, která prošla hodnocením, jsou stejná, jako se objeví v lahvích v obchodech, vinotékách či restauracích,“ uvedl šéf fondu Jaroslav Machovec. Právě tím se svatomartinské víno liší od dalších značek mladých vín.

A jak svatomartinské servírovat? „Pro bílá a růžová vína se v tomto případě doporučuje 8-10 stupňů, červená mohou být podávána při teplotě 13-15 stupňů,“ poradila sommelierka Bohemia Sekt Denisa Kolaříková.

Svatomartinská vínaSvatomartinská vínaZdroj: Deník