„Panu Adobolimu v jednu chvíli hrozilo, že banku nekrytými investicemi připraví až o 12 miliard dolarů (asi 223,9 miliardy Kč)," řekla soudu žalobkyně Sasha Wassová. Pokud by se to stalo, mělo by to podle ní pro UBS fatální následky, protože banka se tehdy kvůli globální finanční krizi tak jako tak nacházela na pokraji kolapsu.

Wassová řekla, že Adoboli falšoval účetní výkazy a lhal svým nadřízeným, dokud se jeho „pyramidový podvod" nezhroutil. Podle žalobkyně Adoboli přistupoval ke svěřeným penězům lehkovážně, nejistil se proti riziku nečekaného vývoje a své jednání maskoval tím, že si vymýšlel pozice, které pak vkládal do systému banky.

„Tak jako většina hazardních hráčů i on si myslel, že to nějakým zázrakem zvládne. Tak jako většina hazardních hráčů i on, když prohrál, způsobil chaos a katastrofu sobě i všem ostatním, kteří byli okolo něj," dodala žalobkyně. Motivem Adoboliho riskantního obchodování byla podle ní snaha zajistit si co nejvyšší finanční ohodnocení.

Případ dvaatřicetiletého makléře Adoboliho je pozorně sledovaný nejen v londýnské City, ale v celé Británii. Před tamní soudy se totiž ještě nikdy nedostal případ, v němž by byl někdo obviněn, že svému zaměstnavateli způsobil tak obrovskou ztrátu, jako právě Adoboli. Podobný případ nedávno v Paříži řešila banka Société Générale, kterou její tehdejší makléř Jérôme Kerviel připravil až o 6,8 miliardy dolarů (asi 126,9 miliardy Kč).

Čtěte také: Makléř UBS Adoboli byl obviněn z podvodu