„Díky tomu očekáváme i v následujících letech růst prodejů organických pigmentů. Vyčísleno v tržbách by mohlo jít o 400 milionů korun ročně," řekl generální ředitel Josef Liška.

Investicím předcházel výzkum, tým odborníků pracoval na nových výrobcích i inovaci těch stávajících. Výroba pigmentů bude významně ekologičtější, podotkl technický ředitel Richard Dacer.

„Nová linka nahradí toxické olovnaté žlutě, jejichž použití Evropská unie omezovala a od příštího roku je zakazuje úplně," řekl Dacer.

Pigmenty se používají do nátěrových hmot, tiskových barev nebo na obarvení plastů. Běžný spotřebitel se s nimi denně setkává, jsou součástí autolaků, autopotahů, reklamních fólií, ale také funkčního termoprádla. Vysoce jakostní pigmenty stojí od 25 do 100 eur za kilogram. Běžnější barviva jsou lacinější, kilogram přijde na čtyři až deset eur.

Zaměstnává 1650 lidí

„Vyrábíme červené a žluté pigmenty, u nich je potřeba zúročit větší um a znalosti. Mají výrazně složitější finální úpravu, vyžadují speciální technologie. Modrá a zelená jsou komoditní značky, které se vyrábějí v Číně a Indii, těm se nepokoušíme konkurovat," řekl Dacer.

Výroba pigmentů tvoří asi třetinu tržeb. Do pěti až šesti let Synthesia plánuje zdvojnásobení obratu z prodeje pigmentů. Loni podnik utržil přes 3,3 miliardy korun. Na investice pro pigmentovou výrobu získala Synthesie 50 milionů korun z Evropské unie. Na inovativní projekty se chce zaměřovat i v současném dotačním období.

Podnik, který existuje více než 90 let, patří do koncernu Agrofert. Má tři divize – pigmenty a barviva, nitrocelulóza a organické chemikálie. Export tvoří tři čtvrtiny produkce. Chemička zaměstnává 1650 lidí.