„Prodej camembertu klesl v roce 2009 o 2,6 pr­ocenta,“ potvrdil listu Le Figaro již několik let trvající trend Laurent Damiens z francouzského mlékárenského sdružení Cniel. Francouzi spotřebují ročně 24 kilogramů sýra na hlavu a jsou tak v Evropě na druhém místě po Řecích.

Více lidí se inspiruje zahraniční kuchyní

Podle Luka Morelona z firmy Lactalis, druhého největšího mlékárenského koncernu na světě, nejvíce zkonzumují Francouzi ementálu, tedy 3,2 kilogramu na hlavu. Celkově se ho ve Francii loni prodalo 210.000 tun. Na druhém místě se umístily camemberty se 120.000 tunami za rok a na třetím brie s více než 100.000 tunami. Celkově se ve Francii spotřebovalo v roce 2009 1,5 tuny sýrů.

Zvyky se v průběhu let mění. Podle Damiense tradičně jí sýry mezi hlavním chodem a dezertem už jen polovina Francouzů. Na druhou stranu roste počet těch, kteří si dávají jídlo podle cizí kuchyně. Řecká feta a italská mozzarella, jejichž potřeba meziročně stoupla o deset procent, se přidávají hlavně do salátů. Jejich pozice se na francouzském trhu posiluje. V roce 2009 obsadily tři procenta trhu. Camembert se držel na osmi procentech a ementál na 14 procentech. Patnáctiprocentní podíl na trhu (3,6 kilogramu roční spotřeby na hlavu) si udržely sýry vyráběné podle tradičního způsobu, tedy comté, roquefort a cantal. Krize příliš nepotrápila ani vývozce francouzského sýra, kterého se exportovalo do ciziny 605.000 tun, tedy přibližně 30 procent celkové francouzské výroby.