V rozhovoru to řekla náměstkyně ministra financí Dana Trezziová. Minimální sazba požadovaná EU činí 32 eur (přibližně 912 korun) za kilogram.

Ministerstvo financí původně navrhovalo u tabáku na balení cigaret daň ve výši 1090 korun. "V rámci vnějšího připomínkového řízení ministerstvo zdravotnictví trvalo na zvýšení sazby na 1200 korun za kilogram," uvedla Trezziová s tím, že MF proti tomu nemělo námitek. Cílem návrhu je podle ní udržet proporce mezi zdaněním cigaret a tabáku. "Myslím si, že ten návrh je nyní naprosto odpovídající," dodala.

Spotřební daň u cigaret by se měla od příštího roku zvýšit na EU požadovaných 64 eur za 1000 cigaret; v současnosti je to 60 eur. Na jednu krabičku by se tak mělo jednat o zdražení zhruba o čtyři koruny. Letošní zdražení v březnu zvýšilo cenu krabičky o sedm až devět korun.

Na jednu cigaretu se tak minimální daň zvýší z 1,64 koruny na 1,80 koruny. U doutníků dojde ke zvýšení z 90 haléřů na 1,15 koruny za kus.

V letošním roce ministerstvo očekává, že vybere na spotřební dani z cigaret o 9,4 miliardy korun méně než předpokládalo. Letos by mělo MF podle původních odhadů na spotřební daní z cigaret a tabáku získat kolem 40 miliard korun, loni takto získalo 32,2 miliardy korun. Důvodem je podle Trezziové fakt, že při přípravě rozpočtu na letošní rok se počítalo se zvýšením spotřební daně od 1. ledna.

Zvýšením spotřební daně od ledna 2008 by se ČR měla dostat na úroveň minimálních sazeb požadovaných EU. "Není mi známo, že by někdo chystal další zvyšování daně," dodal Trezziová.

Kvůli růstu spotřebních daní a tím i zdražování cigaret se mnozí kuřáci snaží šetřit přechodem z kvalitnějších na levnější značky. Stále větší obliby doznává také samovýroba - balení cigaret do dutinek či papírků z koupeného tabáku.