Tanker Murex byl naložen zkapalněným zemním plynem v terminálu Sabine Pass na pobřeží Mexického zálivu ve Spojených státech.

Dnešního slavnostního zahájení provozu nového terminálu v Eemshavenu poblíž Groningenu se v Nizozemsku mimo jiných zúčastní premiér Petr Fiala a původně se měl zúčastnit i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Ten ale kolem poledne na twitteru oznámil, že místo do Nizozemska jede do Bruselu, aby se připravil na páteční jednání ministrů EU zodpovědných za energetiku.

Logo ruské energetické společnosti Gazprom
Nord Stream 1 zůstává mimo provoz. Zprovoznění závisí na Siemensu, tvrdí Gazprom

Nový terminál v Eemshavenu posílí možnosti dovozu LNG před nadcházející zimou. To je klíčové v situaci, kdy Evropa prochází energetickou krizí vyvolanou zhoršením vztahů mezi Ruskem a Západem po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Snížení závislosti na Rusku 

Prudký růst cen energií způsobil, že některé evropské ekonomiky jsou na pokraji recese. Vlády jsou tak nuceny urychlit využití plovoucích terminálů, které se dají vybudovat rychleji než podobná zařízení na pevnině.

Třetinu roční kapacity nového terminálu v Nizozemsku si prostřednictvím energetické společnosti ČEZ pro své účely pronajala Česká republika. Státu pomůže pokrýt až třetinu roční spotřeby plynu, a snížit tím závislost na této surovině z Ruska.

Síkela už dříve uvedl, že plyn z terminálu v Nizozemsku prodlouží spotřebu plynu v České republice o jeden a půl až dva měsíce. Podle něj se podaří ještě v nadcházející topné sezoně přepravit do Česka až 1,5 miliardy metrů krychlových suroviny.