Trh s mobilními telefony se neustále vyvíjí. Zatímco u původních tlačítkových telefonů bylo módní zmenšování konstrukce, současné chytré telefony, takzvané smartphony, se vydaly opačnou cestou. Výrobci chtějí zákazníkům nabídnout co největší prožitek z obrazu a přicházejí proto se stále kvalitnějšími a většími displeji. Japonský operátor NTT Docomo se však rozhodl vykročit proti proudu.

Společnost Google a operační systém Android
Google umožní volnější modifikace Androidu. Zavede však licenční poplatky

Společně s výrobcem Kyocera představil miniaturní zařízení Card Keitai KY-01L, které bude se svými rozměry patřit mezi nejmenší na trhu. „Jelikož spousta lidí chce na telefonu sledovat videa a hrát hry, výrobci nabízí stále větší přístroje. Ale jsou tu i lidé, kteří chtějí jednoduché mobily, které je snadné nosit s sebou,“ vysvětlil prezident NTT Docomo Kazuhiro Yoshizawa. 

Malý a jednoduchý

Hlavním požadavkem firmy bylo, aby byl nový model „jednoduchý a malý“. Tomu odpovídá i jeho vybavení. Přístroj je určen k volání, posílání zpráv a surfování na internetu, uživatelům neumožní stahovat ani instalovat další aplikace. Nemá fotoaparát ani konektor pro sluchátka, váží pouhých 47 gramů a je pouze 5,3 milimetru široký. 

Zdroj: Youtube

K výrobě displeje použila společnost Kyocera technologii elektronického papíru, kterou disponují například čtečky knih Kindle od americké firmy Amazon. „Doufáme, že zákazníci budou používat dvě zařízení. Jedno pro práci a druhé v soukromí,“ doufá Yoshizawa. Cena telefonu bude však poměrně vysoká. Přístroj zákazníci pořídí za 32 tisíc japonských jenů, v přepočtu necelých 6,5 tisíce korun.

Čínská konkurence

Malé telefonní zařízení představila i čínská firma TCL. Reinkarnace legendární značky Palm však nebude samostatným mobilním telefonem. Sloužit bude pouze jako doplněk ke smartphonům s operačním systémem Android.

Mobilní bankovnictví
Telefony s Androidem opět v ohrožení. Řádí v nich falešné bankovní aplikace

„Pokud chcete sledovat videa, hrát hry nebo fotit, použijte svůj telefon. Ale pokud si jdete zaběhat, nebo se chcete soustředit na lidi okolo sebe, pak využijete zařízení Palm,“ vysvětluje Jessica Dolcourtová z technologického portálu Cnet.

Zdroj: Youtube

Společnost TCL, která má ve svém portfoliu i známé značky Alcatel nebo BlackBerry, cílí podobně jako NTT Docomo na ty zákazníky, kteří chtějí vedle velkého smartphonu i malé kompaktní zařízení. Palm bude vybavený 3,3palcovým displejem, dvěma fotoaparáty a 32 gigabajty úložného prostoru. To vše za cenu přibližně 350 dolarů, tedy v přepočtu více než 7,8 tisíce korun.

Podle Dolcourtové je však otázkou, proč by zařízení jako Palm mělo zvítězit v konkurenci chytrých hodinek, které nabízí podobné možnosti. „Tyhle takzvané doplňkové telefony odráží snahu výrobců najít nové obchodní příležitosti na přeplněném trhu,“ řekl pro BBC analytik Ben Wood. „Taková zařízení vypadají na papíře lákavě, ale v podstatě jde o kompromisy a zákazníci za ně často zaplatí víc, než za obyčejné smartphony.“

Ilustrační foto.
Kvůli viru v telefonu přišli lidé v Libereckém kraji o dva miliony korun