„PPF Group oznamuje, že prostřednictvím svých dceřiných společností podepsala dohodu se společností Central European Media Enterprises (CME) o jejím plném převzetí. CME provozuje televizní stanice v Bulharsku, České republice, Rumunsku, na Slovensku a ve Slovinsku. Podmínkou dokončení transakce je získání souhlasu akcionářů společnosti CME, Evropské komise a národních regulátorů v některých ze zemí, kde CME působí,“ informuje Kellnerova firma na webových stránkách

Výzkum. Ilustrační foto.
Kellnerova PPF podpořila firmu na vývoj nových přípravků pro léčbu rakoviny

Schvalovací proces bude podle PPF trvat několik měsíců. S prodejem musí nejprve vyslovit souhlas Evropská komise a příslušné národní regulační úřady. Hodnota transakce se podle informací ČTK odhaduje na 2,1 miliardy USD (přibližně 48,4 miliardy korun).

Akvizice bude financována kombinací vlastních prostředků a seniorního zajištěného akvizičního úvěru 1,150 miliardy eur, který zahrnuje také revolvingový rámec, informovala společnost ve své tiskové zprávě. 

Globálními koordinátory strukturovaného financování pro PPF jsou BNP Paribas a Société Générale. Financování transakce ve výši 1,150 miliardy eur bylo upsáno bankami BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale a UniCredit v roli vedoucích aranžérů a bookrunnerů.

Synergie mezi tvorbou a distribucí

„Nákupem společnosti CME, respektive jejích mediálních aktivit v pěti evropských zemích, sledujeme především cíl doplnit náš telekomunikační byznys ve střední a východní Evropě. Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí,” komentoval obchod Kellner.

„Naším motivem je tedy především rozvíjení telekomunikačního a mediálního byznysu. CME je dobře fungující společností a po jejím převzetí neplánujeme žádné překotné zásahy do jejího fungování,“ vysvětluje.

Společnost CME působí v pěti evropských zemích patří mezi přední mediální společnosti střední a východní Evropy. Vysílá na 30 televizních kanálech a oslovuje 45 miliónů diváků. Součástí CME v České republice je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, nemovitosti, strojírenství, biotechnologie až po pojišťovnictví. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva více než 45 miliard eur (1,16 bilionu Kč).

Majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner
Kellner dál vede žebříček nejbohatších Čechů. Babiš zchudl o pět miliard