„Analyzují se příčiny,“ uvedl k závadě mluvčí elektrárny Temelín Marek Sviták. Doplnil, že odborníci z ČVUT a společnosti Škoda Power nyní provádějí detailní kontroly a vedení elektrárny dokonce nechalo dekonzervovat náhradní rotor, který se také zkouší. Nehoda se udála v říjnu.

Po pravidelné výměně paliva měl být první blok připojen k rozvodné síti, ale při posledních testech došlo na třetím nízkotlakém rotoru turbíny k poškození lopatky a dalších částí třetího oběžného kola.

Lopatka rotoru

„Rotor byl demontován a odvezen ke kontrole a opravě do výrobního závodu Škody Power v Plzni. Během kontroly u výrobce rotoru bylo zjištěno, že ulomená lopatka poškodila i místo jejího uchycení a tak půjde o atypickou opravu. Ta bude, oproti původním odhadům, časově náročnější a předběžně potrvá do poloviny prosince,“ řekl Sviták.

„Od tohoto termínu se bude odvíjet harmonogram opětovného připojení bloku k rozvodné energetické síti,“ doplnil Sviták.
První blok sice nyní oproti původním předpokladům nedodává do sítě elektrickou energii, ale ČEZ pokryje výpadek z jiných zdrojů. Druhý blok Temelína pracuje v současnosti na plný výkon bez omezení.