Novinářům to dnes sdělili zástupci Teplárenského sdružení. Teplo zdražovalo i v letošním roce, často kolem deseti procent.

Při současné ceně povolenky, která umožní teplárnám vypustit do ovzduší tunu oxidu uhličitého, by domácnosti využívající teplo z uhlí v roce 2013 měly zaplatit téměř o 1000 korun ročně více. Domácnosti topící plynem si připlatí zhruba 150 Kč, uvedl ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek.

Větší dopad do cen tepla je u uhelných tepláren, protože vypouštějí více emisí oxidu uhličitého. „Zvýšené náklady se promítnou do zvýšení ceny tepla a životních nákladů 1,5 milionu domácností využívajících dálkové teplo," dodal Hájek.

Povinnost nakupovat povolenky se vztahuje na větší spalovací zařízení s výkonem nad 20 megawattů. Domácnosti s vlastními kotli a malí spotřebitelé paliv budou od roku 2014 odvádět zvláštní uhlíkovou daň. To by některým domácnostem mohlo podle odborníků zvýšit náklady na topení o deset až 20 procent.

„Pokud by nebyla zavedena uhlíková daň, která vyrovnává podmínky, budou teplárny poškozeny v konkurenci, protože na malé kotelny se povinnost nákupu povolenek nevztahuje," uvedl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení Mirek Topolánek.

Cena emisní povolenky

Otázkou zůstává, jaká bude v příštím roce cena emisní povolenky. V současnosti se pohybuje kolem sedmi eur, EU však zvažuje opatření, která by mohla cenu výrazně zvýšit, a motivovat tak podniky k většími ekologickým opatřením. Část povolenek budou energetické firmy v příštím roce dostávat zdarma, do roku 2020 se však počet bezplatných emisí bude postupně snižovat až na nulu.

Stát počítá, že pro rok 2013 prodá přibližně 18,5 milionu povolenek. Podle Teplárenského sdružení by tak při současných cenách získal asi tři miliardy korun. Část plánuje stát využít ve státním rozpočtu, nejméně polovina příjmů z povolenek musí však jít do ekologických opatření.

„Z hlediska stimulace ekonomiky i spravedlnosti mezi občany by bylo rozumné, aby byla část výnosů byla použita na potřebné rekonstrukce a modernizace tepelných sítí, které by se příznivě promítly v ceně tepla," dodal Hájek.

Dodávky uhlí

Dalším faktorem, který ovlivní ceny tepla, budou dodávky uhlí do tepláren. Těžební firmy nyní s teplárnami vyjednávají nové smlouvy. „Zatím stále sedíme u stolu a jednáme. Výsledek si ale zatím nedovolím předvídat," uvedl Topolánek. Czech Coal chce teplárnám zvýšit ceny ze současných asi 40 korun za gigajoule na zhruba 70 až 80 Kč/GJ. To teplárny odmítají jako neúnosné.

Počet domácností, které využívají dálkové dodávky tepla z tepláren, od roku 2001 vzrostl o pět procent na více než 1,48 milionu. U zemního plynu se počet domácností zvýšil o pět procent na 1,47 milionu. Elektřinu využívá k topení 300.000 domácností.

Výrazně vrostl v posledních deseti letech počet domácností topících dřevem, kterých je přes 293.000. Naopak klesl počet lidí topících kamny na uhlí, a sice o 40 procent na 346.000 domácností.