ČTK to ve čtvrtek sdělila mluvčí Tesco Stores ČR Eva Karasová. Transakci ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Tesco nyní v Česku provozuje 154 obchodů a šest obchodních domů a patří mezi největší obchodníky na tuzemském trhu.

Tesco koupí 81 malých obchodů Žabka v Praze a Středočeském kraji a 47 prodejen Koruna na severovýchodní Moravě. Samoobsluhy Žabka mají průměrnou prodejní plochu 90 metrů čtverečních a obchody Koruna 400 metrů čtverečních. „Tento obchod je v souladu s naší strategií nabízet několik formátů prodejen,“ komentoval podpis smlouvy s Pentou generální ředitel společnosti Tesco Stores ČR Philip J. Clarke.

Zachová název

Tesco plánuje prodejny Žabka nadále provozovat formou franšízingu a pod stávajícím názvem. „Tímto způsobem budeme moci vstoupit do rychle se rozvíjejícího segmentu maloobchodního trhu s obchody o rozloze pod 200 metrů čtverečních,“ podotkl Clarke. Obchody Koruna společnost Tesco zrekonstruuje na samoobsluhy Tesco Expres, jejichž síť v Česku už třetím rokem buduje a nyní jich provozuje více než dvě desítky.

Obchodní řetězce už velká města obsadily a nyní se snaží hledat další prostor pro expanzi a upevnění pozice na trhu, který jim nabízí právě malé samoobsluhy. Například Tesco malé prodejny Tesco Expres staví v centrech velkých měst či v menších obcích, na které jsou klasické supermarkety moc rozložité.

Maloobchodní řetězec Žabka, který v Česku první stejnojmennou samoobsluhu otevřel v dubnu 2008, loni zvýšil ztrátu z 89,2 milionu korun v roce 2008 na 135,6 milionu korun. Na druhou stranu tržby prodejen Žabka v roce 2009 díky expanzi prudce vzrostly meziročně o zhruba 450 milionů korun na 504 milionů korun.

Společnost Žabka v Česku na začátku letošního roku provozovala už zhruba stovku prodejen, poté ale některé obchody kvůli špatným výsledkům zavřela a nyní jich má 81. Letos na jaře pak Žabka koupila společnost PR market se čtyřmi desítkami prodejen Koruna.

„Vybudovali jsme jednu z nejrychleji rostoucích sítí obchodů s potravinami, a to od samotného počátku, přímo ze startovní čáry. Vítáme rozhodnutí Tesco posílit své postavení i v tomto segmentu obchodů, ale také jeho závazek pokračovat v rozvoji franšízingového modelu Žabky,“ komentoval podpis smlouvy se společností Tesco Stores ČR investiční ředitel skupiny Penta Jozef Janov.

Penta oznámila prodej obchodů Žabka a Koruna v době, kdy nabídla finanční pomoc Sazce, jejíž vedení ale nabídku odmítlo. Návrh Penty spočívá v tom, že by do Sazky vložila řádově miliardy korun a další garantované platby v řádu stovek milionů korun, za což by v loterijní společnosti získala stoprocentní podíl.

Maloobchodní řetězec Žabka vznikl v sousedním Polsku. Téměř 2000 menších městských obchodů pro rychlé nákupy koupila Penta i se značkou v roce 2007 a rozšířila je do Česka. Žabka nyní v Česku a Polsku provozuje přes 2300 obchodů.

K dalšímu osudu polské Žabky Janov agentuře Reuters sdělil, že firma uvažuje o prodeji menšinového podílu akcií v hodnotě více než jedné miliardy zlotých (6,4 miliardy Kč) na varšavské burze. Žabka bude podle něj v příštích dvou měsících dokončovat v Polsku dvě akvizice a Penta by mohla o svém odchodu z polské firmy definitivně rozhodnout v březnu.

O polskou Žabku se podle předešlých zpráv médií zajímají čtyři uchazeči včetně Teska a francouzského Carrefouru. Mluvilo se o brzkém podepsání dohody ještě v letošním roce. Vedení české pobočky Teska plány v Polsku nekomentovalo.

Společnost Tesco Stores ČR vstoupila na tuzemský trh v roce 1996 a už dříve v Česku koupila síť 27 supermarketů Edeka a 11 hypermarketů Carrefour. V České republice bylo Tesco v loňském roce třetím největším maloobchodním prodejcem a jeho odhadované tržby činily 46,5 miliardy korun. První byla společnost Schwarz ČR (Kaufland, Lidl) a druhá skupina Rewe ČR (Billa, Penny Market).