Baterie o kapacitě 100 megawattů by měla ukládat dostatek energie, aby pokryla zhruba 30 tisíc domácností po dobu přibližně jedné hodiny.

Ředitel Tesly Elon Musk již dříve prohlásil, že pokud baterii nedokáže dokončit do 100 dnů od podpisu smlouvy o projektu, dá jí Austrálii zadarmo. Smlouva byla podepsána 29. září. Zdá se tak, že firma vše stihne do termínu, který připadá na 1. prosinec.

Obří baterii z laboratoří a dílen Tesly bude nabíjet elektřina z větrné farmy francouzské společnosti Neoen.

XING Mobility Miss R.
Je tu další "zázračné" elektrické superauto. Stovku prý dá za 1,8 sekundy

Musk svou nabídku zveřejnil na Twitteru poté, co Jižní Austrálie utrpěla v únoru řadu výpadků elektřiny kvůli přetížení. 

Stalo se tak v důsledku přechodu od uhelných elektráren k větrným zdrojům, jejichž produkce je méně stabilní.

Stát bude mít právo používat celý výstup akumulátorového pole, aby se zabránilo událostem snižujícím zatížení.

Tesla Model 3.
Výroba Modelu 3 dělá Tesle vrásky. Značku přivedla do největší ztráty v historii

"Největší lithium-iontová baterie na světě bude důležitou součástí našich zdrojů energie a vysílá nejjasnější zprávu, že Jižní Austrálie bude jedním z lídrů v oblasti energie z obnovitelných zdrojů s akumulátorem," uvedl předseda vlády Jay Weatherill.

Zatím však podle tisku není zřejmé, kolik Austrálie za baterii zaplatí. Výstavba je součástí širšího projektu v hodnotě 510 milionů australských dolarů (8,4 miliardy korun), který má zabezpečit dodávky elektrické energie v zemi silně závislé na obnovitelné energii.

 Tesla ještě letos představí první elektrický kamion
Tesla ještě letos představí první elektrický kamion