Téměř deset tisíc devět set lidí se v Ostravě zapojilo do projektu Vzdělávejte se!, který byl součástí národního protikrizového balíčku.

Jeho cílem bylo snížit dopady krize na zaměstnavatele, kteří museli omezit svou výrobu a neměli dost práce pro své zaměstnance.

„Díky projektu nemusely firmy propouštět své zaměstnance, ale mohly získat finanční příspěvky na zabezpečení vzdělávacích kurzů. Zaměstnanci si zdokonalili své odborné znalosti, dovednosti a kompetence,“ uvádí ředitelka Úřadu práce v Ostravě Yvona Jungová. Zaměstnavatelům byly kromě úhrady nákladů vzdělávání poskytovány také příspěvky na mzdy účastníků školení, případně cestovné.

Projekt byl podle firem efektivní

Projekt byl nedávno ukončen, firmy, které ho využily, jeho existenci chválí. „Považujeme ho za jediný efektivní a účinný program vlády proti krizi. Zaměstnanci, kteří by v době dopadu ekonomické krize na společnost zůstali doma s náhradou sedmdesát procent mzdy, dostávali díky tomuto programu mzdu v plné výši, a navíc si zvýšili svou kvalifikaci. To je přínosem jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele,“ hodnotí personální ředitel ArcelorMittal Ostrava Jan Rafaj.

Ze všech účastníků vzdělávacích kurzů projektu tvořili zaměstnanci ArcelorMittal Ostrava celou pětinu. „Naši jeřábníci, montéři, vazači a řidiči absolvovali profesní školení, využili jsme i kurzy pro předáky a mistry. Kromě těchto profesních školení dostali zaměstnanci příležitost zdokonalit se i v takových dovednostech, jako jsou prezentace, vedení lidí, budování vztahů se zákazníkem, ale i v technické angličtině či počítačových dovednostech,“ dodal Rafaj.

Projekt „Vzdělávejte se!“ byl financován ze státního rozpočtu a z Evropského sociálního fondu.

Čtěte také: Stát pomáhá firmám i lidem bez zaměstnání