Světovou premiéru si ve Švýcarsku odbude nový revoluční vůz do města, ToyotaiQ.

Ten již dospěl do své předvýrobní verze. „Vůz poprvé představený jako studie iQ na loňském autosalonu ve Frankfurtu se dostane do výroby koncem roku 2008,“ uvedl Tomáš Vaněk zčeského zastoupení Toyoty. Mezi kompaktními vozy do města se iQ prezentuje jako revoluční dopravní prostředek. Do vozu kratšího než tři metry se poprvé mohou pohodlně usadit až tři dospělí cestující a ještě zbude dostatek místa pro dítě nebo zavazadla.

„Prostornost vozu iQ je výsledkem důmyslné stavby karoserie, která vznikla díky šesti technickým novinkám zaměřeným na úsporu místa. Ty jsou navzájem úzce provázány a dohromady znamenají ve vývoji vozů Toyota revoluci,“ dodal Vaněk. Podle něj iQ boří všeobecný mýtus otom, že malé vozy jsou příliš holé a nenabízejí takovou bezpečnost.

Evropská premiéra čeká malý vůz kategorie SUV– Toyota Urban Cruiser. Ten bude reprezentovat kategorii SUV, ale zároveň její segment menších vozů. „Nové kompaktní SUV je šetrnější kživotnímu prostředí a zaměřuje se na cílovou skupinu zákazníků vyhledávajících městské vozy schopné jízdy ipo nezpevněných cestách. Je odpovědí na touhu zákazníků po vozech SUV, ale snižší spotřebou paliva a nižšími emisemi,“ zmínilVaněk.

Toyota rovněž představí nejnovější výsledek svého výzkumu voblasti přepravy ve městech, kterým je prototyp Plug-in Hybrid, schopný doplňovat energii ze zásuvky. Autosalonu vŽenevě se bude konat od úterý 4.března do neděle 16.března.