Stoletá tradice, téměř sto zaměstnanců a také sto věřitelů. Toto číslo se stalo břeclavskému strojírenskému podniku Tranza osudným. Po únorovém vyhlášení úpadku přechází od středy na insolvenčního správce Jiřího Šebestu oprávnění nakládat s majetkem firmy stejně jako všechny povinnosti a práva, která přísluší dlužníkovi.

Zpeněžení majetku dlužníka

„Další postup v rámci konkursního řízení budeme konzultovat se členy věřitelského výboru. Máme v úmyslu zachovat provoz podniku dlužníka, pokud takový provoz vyhodnotíme jako ekonomicky efektivní,“ popsal další postup týkající se budoucnosti Tranzy insolvenční správce Jiří Šebesta. Jak dodal, považuje za nejvýhodnější možnost zpeněžení dlužníkova majetku. „V nadcházejících dnech se uskuteční jednání s věřitelským orgánem dlužníka v této věci, přičemž se pokusím najít případné zájemce o koupi podniku,“ vysvětlil.

Jak upozornila soudkyně Krajského soudu v Brně Eva Krčmářová, problém břeclavské společnosti nešlo vyřešit oddlužením ani reorganizací.
Čtěte také: Tranzu asi pošle soud do konkurzu. A to proto, že majitelem je podnikatel, který ani nepodal návrh na povolení oddlužení. Stejně tak on ani věřitelé nenavrhli podnik reorganizovat. „Za této situace nepřichází v úvahu řešení dlužníkova úpadku jiným způsobem než konkursem,“ uvedla Krčmářová.

Firma má zhruba sto zaměstnanců

Firma vyrábějící dopravní zařízení dluží věřitelům téměř půl miliardy korun. Přesto má Tranza práce dostatek. „S vedením Tranzy jsem ve styku, ale žádné informace, jak to bude s podnikem dál, zatím nemám. V současné době patří Tranze jen bývalý výrobní areál v Břeclavi. V Lednici jsme pouze v nájmu. Otázka je, jak se domluví věřitelé s insolventním správcem, kde teď budeme vyrábět,“ domníval se předseda odborů Tranzy Petr Bukovský.

Ten také potvrdil, že výroba zatím jede dál. „Je však předpoklad, že firmu převezme jiná společnost. Výroba pokračuje, nemáme žádný propad. V současné době má Tranza asi sto zaměstnanců. Takže pokud by došlo ke změně majitele, asi by si nás nenechal všechny. Ale podle mých informací by měla většina zůstat,“ uklidnil pracovníky, které zastupuje.

Co bude dál?

Podle něj je situace v Tranze zatím klidná, i když nikdo neví, co bude třeba za měsíc. „Dluhy začaly nabíhat už za doby prvních majitelů Tranzy. Nejvíce se v tom asi projevily problémy spojené bývalým podnikem Tranza Strojírny Chrudim, protože břeclavský podnik byl zástavou pro tamější halu. A protože Chrudim nebyla schopná pokrýt náklady, Břeclav musela platit za ně,“ přiblížil začarovaný kruh, ze kterého se firma dosud nevzpamatovala, Bukovský.

„Podle mých informací, co se týče zakázek a odbytu, je na tom společnost velmi dobře. Proto jsem se domníval, že je to předpoklad k tomu, aby se všechny tyto problémy, které jsou někdy způsobené i druhotnou platební neschopností, podaří ustát. Ale tohle je bohužel realita,“ byl výseledkem zaskočený starosta Lednice Libor Kabát.