Výroba pro celý široký region včetně Třebíčska se bude soustředit v Rosicích. Zaměstnanci z Třebíče dostali nabídku přejít tam. „Zatím se nám nehlásí, protože je to zřejmě ještě za dlouho,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Proč se Agrofert rozhodl pekárnu v Třebíči uzavřít? „Uděláme tento krok v rámci probíhající restrukturalizace a optimalizace počtu pekáren,“ reagoval Hanzelka. Nemá to však podle jeho slov souvislost s nedávným sloučením jedničky a dvojky na poli pekárenství v České republice, tedy Penamu a United Bakeries.

Ilustrační foto
Hospoda i obchod jsou prázdné. Biskupice to chtějí změnit

Antimonopolní úřad tento krok koncem května schválil, kladl si však podmínky. Penam se musí zbavit několika pekáren, aby nenarušil hospodářskou soutěž. „V Třebíči provoz zavíráme ze své vůle, ne proto, abychom splnili požadavek Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ komentoval to mluvčí Agrofertu. Bližší podrobnosti nesdělil.

Podle všeho to souvisí s faktem, že Penam má v Rosicích svou druhou nejmodernější pekárnu, zatímco ta třebíčská už něco pamatuje.

Bude na prodej

„Pekárna v Rosicích byla spuštěna v roce 2017. Poskytne ještě vyšší kvalitu pečiva a velmi příjemné pracovní prostředí. Budova třebíčské pekárny se následně nabídne k prodeji,“ sdělil Hanzelka.

Všech 140 zaměstnanců v Třebíči bylo podle jeho slov informováno půl roku předem. S nabídkou pracovního místa v pekárně Penamu v Rosicích souvisí i nabídka příspěvku na cestování. Z Třebíče do Rosic je to čtyřicet kilometrů, vlakem se tam cestuje hodinu.

Pokud zaměstnanci z Třebíče nabídku nepřijmou, ale vydrží pracovat v třebíčské pekárně až do jejího uzavření, holding jim nad rámec zákonného odstupného podle Hanzelky vyplatí ještě dva měsíční platy navíc.

V Třebíči nejde o jediný výrazný útlum výroby v poslední době. Propuštění osmdesáti zaměstnanců nedávno ohlásila zdejší pobočka výrobce nábytku Jitona. Přišla o důležité zakázky od nábytkářského řetězce IKEA. V Třebíči neskončí úplně, propouštění nastane na podzim, část zaměstnanců zůstane a bude pokračovat ve výrobě na export.

Ilustrační snímek
U zaparkovaného auta někdo zničil a rozbil skla

V současné době neeviduje třebíčský úřad práce žádného nově příchozího uchazeče o zaměstnání z pekárny Penamu. Uvedla to mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Ke konci července evidoval ÚP v okrese Třebíč 2 317 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných činil 2,9 procent. Zdejší zaměstnavatelé nabízeli prostřednictvím úřadu práce celkem 1 733 volných pracovních míst, v rámci celého kraje to bylo 11 179 míst. "Vzhledem k pozitivní situaci na pracovním trhu, kdy přetrvává zájem zaměstnavatelů o nové zaměstnance, je tedy velmi vysoká šance na pracovní uplatnění,“ doplnila Beránková.

Holding Agrofert, pod který třebíčská pekárna Penamu spadá, v minulosti patřil druhému nejbohatšímu Čechovi, dnes premiérovi Andreji Babišovi. Babiš Agrofert počátkem roku 2017 převedl do dvou svěřeneckých fondů.