Pěstování léčivých a kořeninových rostlin doma je podle Růžičkové v Česku na vzestupu, vysazování těchto rostlin ve velkém stagnuje.

"Je to dáno tím, že domácí pěstitelé nemohou konkurovat cenou kolegům z jižní Evropy. Domácí zpracovatelé proto nakupují v zahraničí. Naše sdružení se snaží tento stav změnit,“ podotkla Růžičková. Doplnila, že Česko patří k významným producentům kmínu, máku, fenyklu a koriandru.

„Obliba pěstování kořeninových rostlin v bytech souvisí se změnou životního stylu. Lidé více cestují a zvykají si na jídla, k jejichž přípravě je potřeba určité koření,“ uvedla mluvčí. K dokreslení celkové situace na trhu s kořenovými a léčivými rostlinami dodala, že k nejoblíbenějším druhům pěstovaným doma patří bazalka, dobromysl, máta, meduňka, šalvěj a oregano, ze zeleniny pak petržel a pažitka.

Lidé používají podle mluvčí sdružení Pelero cz rostliny čerstvé i sušené. „Správně usušené koření má stejný obsah látek jako čerstvé. Je ale pravda, že z jídla s čerstvým kořením má člověk větší požitek, působí lepší vjemy,“ uvedla Růžičková.

Zájemcům o pěstování léčivých a kořeninových rostlin radí, aby si nakoupili osivo u obchodníků, kteří jsou v oboru již zavedeni. Sazenice je pak možné si pořídit například v zahradnických centrech. „Většinou jde ale o dovoz. České sazenice lze sehnat v zavedených zahradnictvích,“ upřesnila na závěr Růžičková.