Nejlépe jsou na to v tomto ohledu školáci v Bulharsku, kde více než polovina dětí stráví prázdniny mimo svůj dětský pokoj.

"Co se týče prázdninového programu, vede společná rodinná dovolená, na kterou vyrážejí dvě třetiny českých rodin, čtvrtina rodin ji stráví na chalupě. Přes 60 % dětí stráví školní volno u prarodičů nebo příbuzných, 59 procent vyrazí na tábor nebo sportovní soustředění," uvedla marketingová ředitelka Profi Creditu Dana Hakavcová.

České děti jsou největšími 'táborníky'

Na Slovensku a v Bulharsku pošle na tábor nebo sportovní soustředění své dítě jen třetina rodičů, v Polsku jede pod stan či do chatky 37 procent dětí. V Česku jsou velmi oblíbené také příměstské tábory, alespoň týden ho o prázdninách navštěvuje každé šesté dítě. Na Slovensku a v Polsku se jich podle průzkumu Ipsos účastní každé třinácté dítě, v Bulharsku jen čtyři procenta dětí.

Téměř dvě třetiny dětí ale tráví většinu letních prázdnin doma a mezi nejoblíbenější aktivity patří pasivní zábava, tedy tablet, počítač a televize.

"Volný čas u nich tráví podle průzkumu 63 % dětí. V Česku, Polsku a Bulharsku vede tablet nebo počítač, na Slovensku televize. Zasportovat si jde doma o prázdninách jen každé třetí dítě," doplnila Hakavcová.

Prázdninové kapesné dává svým dětem 71 % českých rodičů

V průměru je to 532 korun. Většina dospělých nechá své potomky, aby peníze utratili, za co chtějí. Malí Slováci dostávají kapesné v přepočtu o třetinu vyšší, ale třetina dětí se musí obejít bez něj. Nejlépe jsou na tom polské děti, kapesné na prázdniny dostane od rodičů 85 % z nich a užívat si můžou téměř na trojnásobek toho (1458 Kč) co české děti.

Češi plánují za dovolenou utratit v průměru necelých 17.000 Kč, nejvíc lidí chce vydat maximálně 10.000 korun. Čtvrtina Čechů si v minulosti na dovolenou půjčila, nebo úvěr zvažuje.